Κινήσεις πανικού του Μαξίμου με φόντο την κοινωνική οργή

Επισήμως, η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι πως ακολουθεί, πάνω-κάτω, την ίδια στρατηγική διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, κάνοντας μερικές «σημειακές αλλαγές» όπου χρειάζεται. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, στο Μαξίμου «σβήνουν-γράφουν» τα πάντα υπό το φόβο της πολιτικής και δημοσκοπικής κατάρρευσης.

Μπορεί, δηλαδή, στις μετρήσεις να εμφανίζεται η κυβέρνηση να έχει μόλις «χάσει» την διψήφια διαφορά που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την βαθιά ανησυχία τους. Δεν είναι μόνο αυτό που λέει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, ότι δηλαδή «το 8% εύκολα γίνεται 5%, το 5% γίνεται 3% και μετά ανοίγει το παιχνίδι», αλλά και οι πολύ ανησυχητικές ενδείξεις στα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων. Με άλλα λόγια, τα «καμπανάκια» έχουν γίνει… καμπάνες και σιγά σιγά ωριμάζει στο πρωθυπουργικό γραφείο η σκέψη πως αν δεν γίνουν σοβαρές αλλαγές στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης, τότε μπορεί σε μερικούς μήνες να είναι αργά για την ΝΔ.

Αλλαγή γραμμής

Όσο κι αυτές οι σκέψεις δεν έχουν μεταφραστεί ακόμη και σε μία νέα πολιτική στρατηγική, η πραγματικότητα είναι πως κάποιες αλλαγές δείχνουν πού πάει το πράγμα: ήδη από προχθές, ο βασικός πολέμιος της μείωσης των έμμεσων φόρων, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι «για 3-4 είδη» θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε ό,τι αφορά σ’ αυτό τον τελευταίο, η θεαματική προχθεσινή του κυβίστηση σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που εντοπίζονται να αισχροκερδούν εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο των «δεύτερων σκέψεων» που κάνει εφ’ όλης της ύλης το Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για την προχθεσινή ανακοίνωση για τον διπλασιασμό της επιδότησης στο φυσικό αέριο (αν και ο χειμώνας έχει ήδη δώσει τη θέση του στην Άνοιξη…), όπως επίσης και για την θεαματική μεταστροφή του ίδιου του πρωθυπουργού: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καίτοι επιχειρηματολογούσε με πάθος έως πριν έναν μήνα στη Βουλή για το πόσο «μύθος» είναι πως ο λιγνίτης «συνιστά φθηνό καύσιμο», ανακοίνωσε χθες αύξηση της παραγωγής ρεύματος και των εξορύξεων του εν λόγω καυσίμου. Και, όσο κι αν έσπευσε να επισημάνει ότι η επιστροφή στον λιγνίτη είναι «προσωρινή», το γεγονός ότι ανακοίνωσε πως τα λιγνιτικά εργοστάσια που ήταν να κλείσουν το 2025 θα πάρουν παράταση ζωής ως το 2028, μάλλον δείχνει ότι θα επιβεβαιωθεί η φράση πως… «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Επόμενα βήματα

Τα παραπάνω, αλλά και μία σειρά μέτρων που εξετάζεται επιπροσθέτως, δείχνουν πως οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά σημειακές είναι. Ήδη, στο υπουργικό συμβούλιο θεωρείται δεδομένο και θέμα μερικών ημερών να ανακοινωθεί η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής, ενώ υπάρχουν ουκ ολίγοι «γαλάζιοι» που επιμένουν ότι στο τέλος, η κυβέρνηση δε θα αποφύγει ούτε την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όσο κι αν αυτό υπονομεύει την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ