«Βόμβα» από τη Jerusalem Post: «Πόλεμο ανεξαρτησίας» κατά της Δύσης με στόχο την Ελλάδα «πουλάει» ο Ερντογάν»

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο-ανάλυση για τις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν δημοσίευσε η ισραηλινή Jerusalem Post, με την υπογραφή του Seth J. Frantzman. Ενδιαφέρον ,γιατί «ξεφεύγει» από τη «μονοτονία» όσων διαβάζουμε και ακούμε στην Ελλάδα περί «εξαγωγής των προβλημάτων του Ερντογάν» στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο αρθρογράφος αναλύει το «αφήγημα Ερντογάν» που θυμίζει ένα νέο «αγώνα ανεξαρτησίας» κατά της Δύσης, η οποία χρησιμοποιεί ως «εργαλείο» την Ελλάδα. Γι ΄ αυτό και ο πρώτος και μοναδικός στόχος είναι η Ελλάδα.

«Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα καθώς οι δύο χώρες φαίνονται για άλλη μια φορά να οδηγούνται σε κρίση. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτές τις κρίσεις για να παραμερίσει και να απομονώσει την Αθήνα, καθώς η Τουρκία θέλει να παίξει το ενεργειακό χαρτί εν μέσω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας», γράφει ο Frantzman και συνεχίζει:

«Η Άγκυρα, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μοχθηρή ρητορική και δημιουργεί σκοτεινές μνήμες από την εθνοκάθαρση των Ελλήνων από τη σημερινή Τουρκία τη δεκαετία του 1920. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χλευάζει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ακόμη και όταν η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και στη διαμεσολάβηση συμφωνιών με τη Ρωσία.

Καμία από τις θέσεις της Τουρκίας δεν είναι νέα. Η Άγκυρα, ωστόσο, επιδιώκει από το 2020 να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλες χώρες που απείλησε στο παρελθόν. Έχει κάνει ελιγμούς για να επαναφέρει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. Η Τουρκία πλήττει την Ελλάδα και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έρθουν τα χειρότερα. Το κρατικό μέσο της Τουρκίας TRT έλαβε εντολή να «εξηγήσει» τις πρόσφατες εντάσεις κατηγορώντας τη Δύση και την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο άρθρο στο TRT ισχυρίστηκε: «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα είναι μέρος μιας ατζέντας που ενθαρρύνει η Δύση για να στριμώξει την Τουρκία και να την εμποδίσει να υιοθετήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας λένε ανοιχτά ότι «το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθώς και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου» είναι ζητήματα που αμφισβητεί η Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να απειλήσει τα ελληνικά νησιά σε μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία και να επαναφέρει τα φαντάσματα της δεκαετίας του 1920 όταν οι Έλληνες εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά από την Τουρκία. Η Τουρκία  εισέβαλε στην Κύπρο και έκανε εθνοκάθαρση στον ελληνικό πληθυσμό.

Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι απλώς απαντούσε σε απειλές κατά της τουρκικής κοινότητας, η Άγκυρα έχει μακρά ιστορία επιθέσεων σε μειονότητες, όπως Κούρδους και Αρμένιους. Οι Έλληνες έχουν υποστεί πογκρόμ στην Τουρκία τον περασμένο αιώνα.

Ενώ δεν είναι πιθανό ότι μια εισβολή στα ελληνικά νησιά είναι στην ατζέντα της Τουρκίας, η χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει μια δικαιολογία για να παρενοχλήσει ελληνικά πλοία και αεροπλάνα. Αυτό είναι μέρος της προσπάθειας της Άγκυρας να διεκδικήσει μια λωρίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τις  εξορύξεις, αλλά η Τουρκία έχει πολλές περιοχές για γεωτρήσεις και αναζήτηση φυσικού αερίου αλλού. Στόχος της Άγκυρας είναι να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή απειλή για να δημιουργήσει προβλήματα. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, η Ευρώπη είναι απελπισμένη για εισαγωγές φυσικού αερίου και ενέργειας.

Πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία τις σχέσεις της με το Ισραήλ;

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδίωξε να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά για να μεταφέρει την ενέργεια από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Στόχος και πάλι είναι να απομονωθεί και να παραγκωνιστεί η Ελλάδα και στη συνέχεια να έχουν εξάρτηση από την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα έδειξε ήδη τις προθέσεις της απειλώντας να κρατήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία εκτός ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία  αποκαλεί αυτές τις κινήσεις ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά αυτή η πολιτική είναι αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική και γενικά φιλορωσική. Είναι επίσης μέρος μιας προσέγγισης που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με το Ιράν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα.

Η Άγκυρα δεν απειλεί ποτέ το Ιράν, αλλά χτυπά την Ευρώπη, την Ελλάδα και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Το Ισραήλ βρίσκεται προς στιγμή έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να έρθουν χειρότερες σχέσεις καθώς το TRT επέκρινε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google για συμφωνίες στο Ισραήλ.

Η Τουρκία και το Ισραήλ αποκατέστησαν  πρόσφατα πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αλλά η Άγκυρα θα θέλει να χρησιμοποιήσει τους καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ για να προσπαθήσει να βλάψει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας και Ισραήλ-Κύπρου.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την αεράμυνα για να «κλειδώσει» τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τα διεθνή ύδατα και ότι «παραβιάζει» τα χωρικά της ύδατα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Άγκυρας ανέφεραν: «Ο Abdullah Agar, Τούρκος αναλυτής ασφαλείας, πιστεύει ότι η Ελλάδα ενεργεί για λογαριασμό μιας δυτικής πολιτικής ατζέντας για να εμποδίσει την ανεξάρτητη πολιτική πορεία της Άγκυρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και σε άλλες περιοχές σε ολόκληρη την ενδοχώρα».

Εν ολίγοις, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Δύση είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία χρησιμοποιεί στη συνέχεια τη Δύση για να έχει κέρδη και να εκβιάσει το ΝΑΤΟ.

Η γλώσσα της Άγκυρας σε αυτή τη διαμάχη έχει να κάνει με το να επικαλείται τη φρίκη του 20ου αιώνα. Ο ειδικός που επικαλείται το TRT αναφέρει μια «γεωπολιτική γέννηση». Αυτό αναφέρεται στο ότι η Άγκυρα διεκδικεί παλιά οθωμανικά εδάφη, μια πολιτική γνωστή ως αλυτρωτισμός. Τέτοιες πολιτικές δημιούργησαν τους μεγάλους πολέμους και τις γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

Η Άγκυρα έχει ήδη εισβάλει στο Αφρίν και σε τμήματα της Συρίας, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα βασίζεται εν μέρει στο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και άλλα καθεστώτα εργάζονται σε συνεννόηση για να δημιουργήσουν μια νέα «γεωπολιτική» παγκόσμια τάξη όπου η ηγεμονία των ΗΠΑ παραμερίζεται και οι δημοκρατίες βρίσκονται σε άμυνα. Η Ελλάδα, η γενέτειρα της δυτικής δημοκρατίας και φιλοσοφίας, είναι στόχος της Τουρκίας.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό στο οποίο αναφέρεται η Τουρκία είναι μια διαφωνία για το τι συνέβη όταν η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνόδευε αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 κοντά στην Κρήτη.

Σαφώς, η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση με το πρόσχημα της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία γνωρίζει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο σήμερα και ότι οι αμερικανικές πολιτικές φωνές φρενάρουν τις απειλές της Άγκυρας. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, η Άγκυρα απολάμβανε στενότερους δεσμούς με τον Λευκό Οίκο, αλλά μέχρι το 2020 είχε κάψει τις γέφυρες της.

Η Άγκυρα φιλοξενούσε ηγέτες τρομοκρατών της Χαμάς και απειλούσε τις ΗΠΑ μέχρι την εκλογή του Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν σπεύδουν να ξεχάσουν αυτά τα περιστατικά, όπως ότι η Άγκυρα κρατούσε όμηρο έναν αμερικανό πάστορα και παρενοχλούσε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Η Τουρκία απέκτησε επίσης το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400. Η Άγκυρα ισχυρίζεται σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετά σκληρές με την Ελλάδα. Φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση με το ΝΑΤΟ για τους S-300 της Ελλάδας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κυβερνών Κόμμα AKP στην Άγκυρα, εκφράζουν τώρα ισχυρισμούς ότι η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα οδηγήσει σε τουρκική «αντίδραση» κατά της Δύσης. Αυτό θα τελειώσει με μια ώθηση προς την Τουρκία να «αναπτύξει μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της συριακής σύγκρουσης».

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση γιατί σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επερχόμενη σύγκρουση αυτόν τον χειμώνα μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης και ότι η Άγκυρα και η Ρωσία ενδέχεται να συνεργαστούν με το Ιράν στη Συρία.

Η Τουρκία θέλει να εξαπολύσει νέα εισβολή. Εάν καταφέρει να λάβει την έγκριση της Ρωσίας και το Ιράν απομακρυνθεί σε περιοχές κοντά στο Χαλέπι, τότε η Άγκυρα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Συρία και να επιτεθεί στους Κούρδους.

Ήδη, όπως φαίνεται, κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανοίξει τον δρόμο. Ένας λογαριασμός που είναι κοντά στο τουρκικό καθεστώς και τους πρώην Σύριους αντάρτες που είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα προωθεί προπαγάνδα κατά των Κούρδων στη Συρία. Ο στόχος είναι να ριζοσπαστικοποιηθούν ορισμένες από τις πρώην ομάδες ανταρτών της Συρίας για να τις χρησιμοποιήσουν για να πολεμήσουν τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και να επιτεθούν στους Κούρδους στο Τελ Ριφάτ.

Η κρίση Ελλάδας-Τουρκίας, λοιπόν, δεν αφορά μόνο μερικά περιστατικά στη Μεσόγειο. Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αναφέρουν ότι αυτό είναι μέρος του γεωπολιτικού σχεδίου της Άγκυρας να επανασυνδεθεί με τη Μόσχα και να ασχοληθεί με τη Συρία.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και να απελευθερώσει ισλαμιστές ριζοσπάστες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία. Μια πρόσθετη επίδραση θα μπορούσε να σχετίζεται με τη συμφωνία του Ιράν και τους δεσμούς Ρωσίας-Ιράν.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του χώρου στον οποίο η Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να προσπαθήσει να παίξει μεταξύ τους με χώρες, αξίζει να ακούσουμε τι μπορεί να σχεδιάζει η Άγκυρα.

Η Άγκυρα συνήθως παραδέχεται τα σχέδιά της ανοιχτά μέσω μεγάλων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, επειδή το κυβερνών κόμμα της έχει μια ατζέντα πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης τα οποία χρησιμοποιεί για να ανακοινώνει τις κινήσεις της».

ΠΗΓΗmilitaire.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ