Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: «Η Credit Suisse θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν είχε γίνει η εξαγορά»

Θα χρεοκοπούσε η Credit Suisse εάν δεν είχε πωληθεί στην UBS στο πλαίσιο έκτακτης διάσωσης τον περασμένο μήνα, όπως ισχυρίζεται η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB).

Χωρίς την εξαγορά με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, είναι «πολύ, πολύ πιθανό να είχε συμβεί μια χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελβετία και παγκοσμίως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας Μάρτιν Σέγκελ στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα SRF σε συνέντευξη που προβλήθηκε τη Δευτέρα. Η Credit Suisse «θα είχε τότε χρεοκοπήσει».

Τα σχόλια δεν αποτελούν βέβαια κάτι νέο, υπογραμμίζουν ωστόσο τη δραματική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η τράπεζα πριν συμφωνήσει στη συμφωνία των 3 δισ. φράγκων (3,3 δισ. δολαρίων) τον περασμένο μήνα, όταν οι παγκόσμιες αγορές ήταν ήδη εύθραυστες λόγω της χρεοκοπίας της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές συγκεντρώνονται την Τρίτη στο γήπεδο χόκεϊ της Ζυρίχης για την ετήσια γενική συνέλευση της Credit Suisse. Οι μέτοχοι και οι σύμβουλοι έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται να ψηφίσουν κατά της επανεκλογής αρκετών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse και της UBS, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ Στάτερ δήλωσε προηγουμένως ότι η Credit Suisse δεν θα είχε αντέξει ούτε μία ημέρα χωρίς τη διάσωση.

Με τη συγχώνευση που συμφωνήθηκε – με τη λογική που λέει «το μη χείρον, βέλτιστον» – οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν θα εμποδίσουν την SNB να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε ο Σέγκελ.

Η SNB αυστηροποιεί τις νομισματικές συνθήκες από τον περασμένο Ιούνιο και προώθησε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, χωρίς να επηρεαστεί από την κρίση στην Credit Suisse. Στόχος της είναι να διατηρήσει την αύξηση των τιμών μεταξύ 0 και 2%.

«Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών. Θα κάνουμε τα πάντα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας. Και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελβετία απειλείται με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο ίδιος. «Εάν χρειαστεί, θα αυξήσουμε και πάλι τα επιτόκια».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ