«Καταρρέει» ο προϋπολογισμός του 2024 με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι

Ο πόλεμος στο Ισραήλ ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, κάτι που δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αυστηρή προειδοποίηση από το Ιράν ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, δεν ακούγεται ως θεωρία χωρίς βάση. Τουναντίον μοιάζει ως ένα πιθανό σενάριο, αν όχι βέβαιο με τα όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν στην ευρύτερη περιοχή των συγκρούσεων.

Ήδη η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) πλησίασε τα 86 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 3,5%. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε επίσης άνοδο πάνω από 3% κοντά στα 89 δολάρια.

Ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου, Τζαβάντ Οζγί, που απηύθυνε τη σχετική προειδοποίηση έκανε τους ενεργειακούς αναλυτές παγκοσμίως να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, αν και ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν πως αν η σύρραξη δεν εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο η αύξηση στις τιμές θα είναι βραχυπρόθεσμες.

Για τη χώρα μας όμως, ακόμα και μία βραχυπρόθεσμη άνοδος των τιμών, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο προϋπολογισμός του 2024 έχει βασική παραδοχή πως το πετρέλαιο θα βρίσκεται πέριξ των 84,8 δολαρίων/βαρέλι, όπερ σημαίνει ότι εάν ξεφύγουν οι τιμές, έστω και λίγο, έστω και για μικρό διάστημα, θα υπάρξουν σοβαρές έως δραματικές επιπτώσεις.

Μάλιστα το γεγονός θα γίνει αισθητό όταν θα πυροδοτούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην αντλία.
Το αποτέλεσμα θα είναι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου να δημιουργήσουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, ψαλιδιζοντας το ήδη πληγωμένο εισόδημα των καταναλωτών και ανοίγοντας ένα φαύλο κύκλο που στο τέλος θα χτυπήσει την κατανάλωση και την απασχόληση.

Σε αυτή τη περίπτωση του υψηλότερου πληθωρισμού, η ανάπτυξη για φέτος θα μειωθεί κατά 0,25%, στο 2,05% από 2,3% που προβλέπει το βασικό σενάριο.

Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση θα βρεθεί στο 0,9%, αντί του 1,3% του βασικού σεναρίου, ενώ οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 13,1% αντί 13,7%.

Η ανεργία, θα είναι 0,1% υψηλότερη στο 11,9% αντί 11,8% του βασικού σεναρίου. Προφανώς και επιδόματα που έχουν προβλεφθεί θα επανεξεταστούν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ