Καταιγίδα εξελίξεων: Κορυφαία στελέχη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που οδηγούν στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ή σε εκλογές – Τα ονόματα (vid)

Σε σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της εσωτερικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εξελίσσεται το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη για καταστατικές αλλαγές στο κόμμα, μεταξύ των οποίων είναι και η αλλαγή του ονόματος.

Ηγετικά στελέχη της κίνησης των «87», όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιώργος Βασιλειάδης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές με πολύ έντονο τρόπο, καλώντας τον κ. Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση ώστε να κριθεί με καθαρό τρόπο το πολιτικό του σχέδιο.

Ο κ. Βασιλειάδης πήγε την κόντρα ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο αποχώρησης στελεχών και διάσπασης, λέγοντας εάν εγκριθεί το σχέδιο Κασσελάκη, τότε ο ίδιος δεν θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στα όργανα, καθώς θα πρόκειται για ένα κόμμα ΙΧ – «Κασσελάκη και φίλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση Βασιλειάδη είναι μάλλον ένα σαφές δείγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή του μορφή είναι στο τελικό στάδιο: Οι κάλπες είναι η οριστική αναμέτρηση ανάμεσα στον Κασσελάκη και τους διαφωνούντες. Ή φεύγει ηττημένος από τις εσωκομματικές εκλογές ο νυν πρόεδρος ή φεύγουν οι διαφωνούντες, εφόσον χάσουν και αυτή την μάχη.

Προσφυγή στις κάλπες προτείνουν και άλλα στελέχη, που δεν ανήκουν οργανωτικά στην ομάδα των «87», αλλά κινούνται στο ίδιο πολιτικό μήκος κύματος, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος:

«Προφανώς χρειάζεται αυτή τη στιγμή όχι απλά να σταματήσει αυτή η ρευστοποίηση, αλλά χρειάζεται να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό το λόγο και έχω θέσει το ζήτημα ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τα όργανα και τη βάση του κόμματος. Δεν έχουμε σε τίποτα να φοβηθούμε την προσφυγή στη βάση του κόμματος. Αλλά όχι μόνο για το θέμα του προσώπου. Διότι δεν μπορεί να μη γίνει αυτή η συζήτηση για το τι κόμμα θέλουμε και οργανωτικά και πολιτικά για το τι πολιτική πρόταση θέλουμε στην Ελλάδα», είπε ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κ. Κασσελάκη και συζητείται από πολλούς ως μία υποψήφιος πρόεδρος σε μία αναμέτρηση ηγεσίας.

Γεροβασίλη: «Να προσφύγει στη βάση»

Η Όλγα Γεροβασίλη
Η Όλγα Γεροβασίλη

Να προσφύγει στη βάση είναι «η πιο σωστή και υπεύθυνη στάση από πλευράς του προέδρου», είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Η Όλγα Γεροβασίλη, απέδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη την κύρια ευθύνη για την κρίση και εσωστρέφεια στην οποία τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ο ίδιος τα προκαλεί, είπε- και εκτίμησε ότι έχει επιλέξει τον δρόμο για ένα «μικρό και προσωποπαγές» κόμμα.

Όσο για τις αλλαγές σημείωσε, ότι είναι βαθιά πολιτικές και όχι απλώς «οργανωτίστικες». Σύμφωνα με την ίδια ο πρόεδρος δείχνει να φοβάται τα μέλη, καθώς όπως είπε αυτό δείχνουν και οι αλλαγές που προτείνει, καθώς οι λέσχες μελών και φίλων με τις οποία θα αντικαταστήσει τις οργανώσεις μελών σημαίνει ότι «το μέλος ουδέποτε θα έχει ρόλο σε απόφαση».

Ειδικότερα:

«Οι ηγέτες έχουν και την ηγετική ευθύνη, να ενώνουν, να διευρύνουν, να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις με θαρραλέες αποφάσεις» είπε, και τα άλλα είναι «παιχνίδια αντιπερισπασμών, συμψηφισμών, εσωκομματικών ισορροπιών, νομής της κομματικής εξουσίας» που «αφενός μας βάζουν σε μία εσωστρέφεια η οποία σε καμία των περιπτώσεων δε βοηθάει, και σε διχασμούς και σε ρήξεις και σε διαιρέσεις, αφετέρου αφήνουν παγερά αδιάφορη την ελληνική κοινωνία στην καλύτερη εκδοχή, διότι υπάρχει η εκδοχή της απαξίωσης».

Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ
Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ

Νομίζω, συνέχισε, «ότι ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση σήμερα θέτοντας ο ίδιος τον εαυτό του στην κρίση των μελών. Αυτομάτως θα σταματούσαν όλα αυτά τα οποία συζητάμε, περί Κεντρικής Επιτροπής».

«Ο ίδιος», τόνισε «ισχυρίζεται ότι κοιτάζει κυρίως στα μέλη, την κοινωνία, διεκδικεί αδιαμεσολάβητη σχέση. Αδιαμεσολάβητη θα είναι επομένως μια προσφυγή επαναβεβαίωσης ή όχι. Με δική του πρωτοβουλία.

Όλα τα άλλα, ποιος θα κάνει μομφή, αν θα διώξει τον έναν βουλευτή για να για να εξευμενίσει την άποψη κάποιου άλλου, σε ποιον θα μοιράσει την εξουσία της ΚΟ είναι αυτά που δημιουργούν βαθύτατα πολιτικό και αξιακό πρόβλημα».

«Ευθύνες μπορεί να έχουμε όλοι τηρουμένων των αναλογιών», αλλά η «ηγετική πρωτοβουλία πιστεύω ότι θα ήταν μία λύση αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

«Συρρικνώνει διαρκώς το κόμμα, του αποδίδω την κύρια ευθύνη»

Ερωτηθείσα για την πρόταση αλλαγής του ονόματος και τις καταστατικές αλλαγές απάντησε πως «δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συζητήσουμε αλλαγές απαραίτητες εκσυγχρονισμού μιας κυβερνώσας παράταξης της αριστεράς», προσθέτοντας σε σχέση με το όνομα ότι «οι συμβολισμοί έχουν τον ρόλο τους, το οργανωτικό-συμβολικό υποκρύπτει βαθύτατα πολιτικά ζητήματα».

Με βάση τα όσα παρουσίασε χθες ο Κασσελάκης, είπε, «επιτείνεται η εκτίμησή του ότι ξετυλίγει μια ατζέντα, με αυτή την ατζέντα θα πρέπει να κριθεί, ξέρετε. Διότι πέρυσι, έγιναν εκλογές ναι, αλλά δεν είχαν ξετυλιχθεί όλα αυτά».

«Η εκτίμηση μου είναι ότι συρρικνώνεται διαρκώς το κόμμα, συρρικνώνεται διαρκώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα, διχάζεται οριζοντίως και καθέτως το κόμμα, μέχρι και την τελευταία οργάνωση βάσης, κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, με όλο αυτό τον κύκλο της εσωστρέφειας που έχει παραχθεί με ευθύνη του προέδρου. Ο ίδιος το προκαλεί, αποδίδω την κύρια ευθύνη στον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα».

Ερωτηθείσα για το αν βλέπει κάποιο σχέδιο απάντησε πως «αντιλαμβάνομαι, μετά τις χθεσινές προτάσεις για τις αλλαγές που τις θεωρώ και βαθιά πολιτικές όχι απλώς οργανωτίστικες», πως ο πρόεδρος, «έχει κάνει μια επιλογή να προχωρήσει σε ένα δρόμο ενός μικρού προσωποπαγούς κόμματος».

«Ο πρόεδρος, οι επιλογές του και τα μέλη που ουδέποτε θα έχουν ρόλο σε απόφαση»

Ερωτηθείσα διευκρινιστικά αν ο πρόεδρος κάνει «αποσυριζοποίηση» είπε ότι «πρόκειται για κάτι άλλο» παραπέμποντας στον καταστατικό χάρτη: «Εδώ υπάρχει» είπε «ο πρόεδρος του, οι επιλογές και τα μέλη» τα οποία δε θα μετέχουν πλέον σε οργανώσεις μελών που καταργούνται αλλά σε λέσχες φίλων και μελών. Αυτό είπε, σημαίνει ότι «το μέλος, ουδέποτε θα έχει ρόλο σε απόφαση». Άρα, είπε, αυτό που λέει για τα μέλη «δεν το εννοεί, του είπαμε να κάνει δημοψήφισμα στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, δεν το έκανε». «Νομίζω ότι φοβάται να απευθυνθεί στη βάση» επανέλαβε.

Στο ερώτημα εσείς πώς θα αντιδράσετε σε όλα αυτά, είπε: «Σας θυμίζω ότι η χθεσινή μέρα είχε τρία γεγονότα, σήμερα μπορεί να προκύψουν άλλα τρία. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποια είναι η σωστή κίνηση, κάθε μέρα προκύπτει και ένα νέο αρνητικό δεδομένο».

Τέλος, στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφια εφόσον στηθούν κάλπες, απάντησε «αφήστε να εξελιχθούν τα πράγματα, βήμα βήμα, θα δούμε, δεν είναι προαποφασισμένο τίποτα, ο στόχος είναι να συμβάλλουμε θετικά».

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ