Η ΟΙΕΛΕ φέρνει στο φως σοβαρές καταγγελίες για το εργασιακό περιβάλλον στο ιστορικότερο ιδιωτικό σχολείο της χώρας – Μπαράζ απολύσεων, σκιές αυθαιρεσίας και «σιωπηλή απαγόρευση» της συνδικαλιστικής δράσης
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον εκπαιδευτικό χώρο μετά τις αποκαλύψεις της ΟΙΕΛΕ για τις συνθήκες εργασίας στο Κολλέγιο Αθηνών. Το ιστορικό εκπαιδευτήριο φέρεται να έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο για τον αριθμό όσο και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται.
«Μαζική εκκαθάριση» στο Κολλέγιο – Καταγγελίες για 35+ απολύσεις σε λίγες ημέρες
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει πως το τελευταίο διάστημα, το Κολλέγιο Αθηνών έχει προχωρήσει σε «μπαράζ απολύσεων», που αφορούν τουλάχιστον 35 εκπαιδευτικούς και 4 μέλη του διοικητικού προσωπικού. Η ακριβής έκταση των απολύσεων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, όμως τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι ανησυχητικά.
«Μιλώντας με παλιούς εκπαιδευτικούς του σχολείου, πληροφορούμαστε ότι οι εργασιακές σχέσεις στο σχολείο διαρκώς επιδεινώνονται. Αποκορύφωμα, οι μαζικές απολύσεις των τελευταίων ημερών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Νόμος Κεραμέως και «εργοδοτική αυθαιρεσία»
Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι η «εργοδοτική ευκολία» με την οποία πραγματοποιούνται οι απολύσεις συνδέεται άμεσα με το νομικό πλαίσιο της Νίκης Κεραμέως, που –όπως καταγγέλλει– ευνοεί τις ανεξέλεγκτες απομακρύνσεις προσωπικού χωρίς αξιολογικά κριτήρια.
«Ο υπαγορευμένος από τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης νόμος Κεραμέως καθιέρωσε τις ‘ελεύθερες’ απολύσεις, χωρίς αξιολογική διαδικασία. Ευνοεί τέτοιες βάρβαρες πρακτικές», τονίζεται.
Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες –αν και ανεπιβεβαίωτες ακόμη– πως ορισμένες από τις απολύσεις ενδέχεται να συνδέονται με προσωπικές διαμάχες ή καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, σε βάρος εκπαιδευτικών από διευθυντικά στελέχη.
Μαύρες σελίδες στην ιστορία του σχολείου – Από τη Μπουλούτα μέχρι την «παραχάραξη» απουσιολογίων
Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ παραπέμπει και σε μια σειρά από παλαιότερα περιστατικά, που κατά την Ομοσπονδία, επιβεβαιώνουν την αυταρχική στροφή της διοίκησης του Κολλεγίου την τελευταία δεκαετία.
Μεταξύ αυτών αναφέρονται:
- Η απόλυση της βαριά ασθενούς εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα, υπό συνθήκες που είχαν προκαλέσει σάλο.
- Πιέσεις για περικοπές αποδοχών ιδιωτικών εκπαιδευτικών με το Κολλέγιο να λειτουργεί ως «λαγός».
- Καταστροφή απουσιολογίων για να αποφοιτήσουν μαθητές με πρόβλημα απουσιών.
- Υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, που αποκαλύφθηκαν δημοσίως χωρίς ουσιαστική λογοδοσία.
Η διοίκηση αρνείται διάλογο – «Οι σχέσεις μας είναι άψογες», υποστηρίζει
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει επίσης ότι έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη διάλογο με τη διοίκηση του σχολείου, χωρίς αποτέλεσμα. Η απάντηση του Κολλεγίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν πως «δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι εργασιακές σχέσεις είναι άψογες και δεν χρειάζεται συνδικαλιστική εκπροσώπηση».
«Η διοίκηση του σχολείου ουσιαστικά απαγορεύει την συνδικαλιστική δράση», αναφέρει με σαφήνεια η ΟΙΕΛΕ, υπονοώντας μια πλήρη φίμωση κάθε αντίδρασης ή συλλογικής υπεράσπισης των εργαζομένων.
Μια ιστορική σχολή σε κρίση – Το εκπαιδευτικό DNA απειλείται;
Το Κολλέγιο Αθηνών, με μακρόχρονη παράδοση και αποφοίτους που διαμόρφωσαν τον πολιτικό και επιχειρηματικό πυρήνα της χώρας, βλέπει το κύρος του να δοκιμάζεται. Καθώς εντείνεται η κατακραυγή για τον τρόπο λειτουργίας του, τίθεται το ερώτημα:
Μπορεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να λειτουργεί «άψογα», απολύοντας δεκάδες εργαζόμενους χωρίς διάλογο και χωρίς αξιολόγηση;