«Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Ελλάδος για ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Το “καμπανάκι” για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας χτύπησε στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σήμερα (20.12.23). Σύμφωνα με την έκθεση, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τη βελτίωση που είχε παρουσιάσει τα προηγούμενα έτη, φαίνεται να εμφανίζει πλέον ενδείξεις στασιμότητας ή ακόμη και μικρής υποχώρησης το 2023.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι δείκτες σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας και το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκαν τα πρώτα τρίμηνα του 2023, αντικατοπτρίζοντας επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Οι αναλύσεις επίσης αποκαλύπτουν ότι η ανταγωνιστικότητα ενισχύθηκε το 2022, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις των κατώτατων ονομαστικών αποδοχών, εν μέσω της ελαφράς υποχώρησης του ευρώ.

Ωστόσο, τα πρώτα τρίμηνα του 2023 καταγράφεται ελαφρά υποχώρηση στην ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος παραμένει ουσιαστικά στάσιμο, με προβλέψεις για οριακή βελτίωση σε μέσα επίπεδα έτους. Η ΤτΕ επισημαίνει επίσης ότι η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία της Ελλάδας ανατιμήθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2023 λόγω ευρώ, ενώ ο δείκτης πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας αναμένεται να εμφανίσει ελαφρά ανατίμηση.

Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει τις προκλήσεις στη φορολογική ανταγωνιστικότητα, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 25η θέση σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οι αναλύσεις της ΤτΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η στασιμότητα ή ακόμη και υποχώρηση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας το 2023 απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες στους τομείς της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ