Καμία πιθανότητα ψευτοπροοδευτικής συγκυβέρνησης παρά τα εξευτελιστικά παρακάλια Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

Νάρκη στο σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου βάζει η «υπόθεση» που έχει προκύψει με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλη.

Και μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να δηλώνει –το έκανε και προ ημερών στο Βερολίνο– ότι είναι ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα συμμαχική κυβέρνηση, ωστόσο, οι οιωνοί κάθε άλλο παρά ευοίωνοι είναι.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τα «έργα και τις ημέρες» του κ. Γεωργούλη στις Βρυξέλλες έχουν πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο κομμάτων να βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο τα τελευταία χρόνια. Οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί από τις δύο πλευρές και οι κατηγορίες που έχουν ανταλλαχθεί είναι βαρύτατες και έχουν προκαλέσει ρήγμα, το οποίο αυτήν την ώρα δείχνει να είναι αγεφύρωτο. Ο δε χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές –λιγότερο από ένας μήνας– δεν φαίνεται να είναι αρκετός προκειμένου να κλείσει το μέτωπο και στις 22 Μαΐου Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι πληγές που άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν. Στην Κουμουνδούρου ναι μεν προβληματίζονται με το τεταμένο κλίμα που υπάρχει με τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά επιμένουν ότι το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης εξακολουθεί να παραμένει ενεργό και… εφικτό. «Η επομένη των εκλογών θα είναι μια διαφορετική μέρα», σημειώνουν. «Το ζητούμενο δεν θα είναι τι και πώς το έκανε ο Αλ. Γεωργούλης, αλλά τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση η χώρα», προσθέτουν.

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα τονίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης στέλνει τελεσίγραφα και βάζει όρους από μια απόσταση ασφαλείας. «Αν με­τά τις εκλογές αρνηθεί να συμμετάσχει στον σχηματισμό κυβέρνησης, θα χρεωθεί πλήρως την ευθύνη. Τόσο για την ακυβερνησία και τις συνεχόμενες εκλογές όσο και για το ενδεχόμενο παραμονής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία», επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου. Τα νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γενικώς ευχάριστα (και αισιόδοξα) από το… μέτωπο της προοδευτικής κυβέρνησης. Με νέα ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την ψήφο ανοχής. «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Γ. Βαρουφάκη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει ότι το «όχι» στον Αλ. Τσίπρα είναι οριστικό και αμετάκλητο.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και το ΚΚΕ, που έχει εδώ και καιρό αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ή έστω την ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ