«Καλό νέο» η επενδυτική βαθμίδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε σήμερα ελαφρώς προς το χειρότερο τις προηγούμενες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ωστόσο θα έχει θετικό πρόσημο τόσο για φέτος όσο και του χρόνου. Οι σημερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις αφορούν μόνο τις οικονομίες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, από τις οποίες μόνο η Γερμανία θα έχει φέτος οικονομική ύφεση της τάξης του 0,4% και θετικό πρόσημο το 2024. Οι υπόλοιπες θα καταγράψουν ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, με τις καλύτερες επιδόσεις να αναμένονται στην Ισπανία και στη Γαλλία. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 0,8% και το 2024 κατά 1,4%. Τον περασμένο Μάιο προβλέπονταν αύξηση του ΑΕΠ 0,9% το 2023 και 1,6% του χρόνου, δηλαδή έχουμε μια μικρή αναθεώρηση προς το χειρότερο.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό η βασική εκτίμησ«Καλό νέο» η επενδυτική βαθμίδαη της Κομισιόν είναι ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί τόσο φέτος όσο και του χρόνου, ωστόσο η υποχώρηση γίνεται με βραδύ ρυθμό και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να κινείται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024 πάνω από το διαχρονικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι 2%. Για φέτος η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 5,6% και στο τέλος του 2024 θα υποχωρήσει στο 2,9%. Σχετικά με τις τιμές ενέργειας προβλέπεται ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο προβλέπει ότι το 2024 θα υπάρξει μια άνοδος των τιμών λόγω αναμενόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και κλιματική αλλαγή απειλούν την οικονομία

Πάντως, η Κομισιόν διευκρινίζει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνουν την αβεβαιότητα για την οικονομία, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο του αναμενομένου. Οι κλιματικοί κίνδυνοι όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες επιβαρύνουν επίσης τις προοπτικές της οικονομίας.

Ερωτηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης για τις οικονομικές προβλέψεις, σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, απάντησε ότι πρόκειται για «καλό νέο» για την ΕΕ, την Ευρωζώνη και ειδικά την Ελλάδα. Όπως είπε, η θετική αυτή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό φυσικών καταστροφών και το να υπάρχει αυτή η μακροοικονομική πρόοδος είναι πολύ καλό για τη χώρα.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...