Κάλπες και μάλιστα σύντομα φέρνει ο πόλεμος, η ακρίβεια και η οικονομική ανέχεια για την αποτυχημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Του Βασίλη Σκουρή

«Μια άλλη κατάσταση» σε όλα τα επίπεδα δημιουργεί πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο νέος ψυχρός πόλεμος στον οποίο εισέρχεται η ανθρωπότητα και ο οποίος όλα δείχνουν πως θα είναι χειρότερος από τον πρώτο!

Οι πρώτες επιπτώσεις και για τη χώρα μας είναι εμφανείς σε όλα τα επίπεδα, τόσο στον γεωπολιτικό τομέα, όσο και στην οικονομία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πριν καν τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, βρισκόταν αντιμέτωπη με έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω των αυξήσεων κυρίως στην ενέργεια.

Το επόμενο διάστημα οι τιμές στην ενέργεια αναμένεται να σημειώσουν αυξήσεις ρεκόρ, ενώ ο πληθωρισμός –χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του να περιλαμβάνει τις νέες επιπτώσεις του πολέμου- σπάει όλα τα κοντέρ, όπως δείχνει και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Φεβρουάριο. Παράλληλα, η ανάσα από τον τουρισμό δεν θα είναι αυτή που αναμένεται, ελλείψεις θα παρατηρηθούν σε βασικά αγαθά, ενώ ο ρυθμός ανάκαμψης θα περιοριστεί αρκετά.

Το Μαξίμου αναμένει από τις Βρυξέλλες, μέσα στο νέο τοπίο που δημιουργείται, να εξαιρέσουν τις αμυντικές δαπάνες από το έλλειμμα, αλλά και να μην σφίξουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2023, καθώς και να δημιουργήσει ενιαίο ταμείο για την μείωση των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που γονατίζουν ήδη τα νοικοκυριά.

Αν, ωστόσο, τα μέτρα αυτά ήταν ικανά για να «λύσουν τα χέρια» της ελληνικής κυβέρνησης και να κερδίσει χρόνο ώστε να έχει αποτελέσματα με το πέρας της τετραετούς θητείας της, τώρα πλέον ηκατάσταση είναι διαφορετική. Η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι πάρα πολύ μεγάλη και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, ενώ υπαρκτή είναι η ανησυχία για εκλογική ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Το πολιτικό σκηνικό μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε κινούμενη άμμο. «Κάνε τώρα εκλογές, το φθινόπωρο θα είναι αργά, θα έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση», είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος, με τη συνέντευξή του το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό αναμένεται να επιμείνει στην εξάντληση της τετραετίας, αλλά όλα δείχνουν ότι το σκέφτεται σοβαρά. Όπως, μάλιστα, έγραψε χθες η στήλη, σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ετοιμάζει το έδαφος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο χρόνο που θα κρίνει, πιθανότατα τον Μάιο, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται οριστικά πριν το Πάσχα.

Στο μέγαρο Μαξίμου φέρονται να εκτιμούν πως θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια που προκαλεί ο πόλεμος και να ταυτίσουν τη σταθερότητα με την αυτοδυναμία, ελπίζοντας σε δεύτερες κάλπες. Στελέχη επαναλαμβάνουν σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους πως εάν αυτό δεν γίνει τώρα, δεν θα μπορέσει να γίνει αργότερα, καθώς η φθορά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού θα είναι πολύ μεγάλη. Και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προσφέρει την τελευταία ευκαιρία, πολύ περισσότερο που σε σύντομο σχετικά διάστημα δεν αποκλείεται να ζητηθούν από τους συμμάχους να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ…

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ