Ιταλο-γαλλική κρίση με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών

Το μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται για άλλη μια φορά σε μείζον πολιτικό ζήτημα στους κόλπους της ΕΕ. Αυτή τη φορά οι τριγμοί αφορούν στις σχέσεις της Γαλλίας με την Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανάν, ο οποίος αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης Μελόνι να αντιμετωπίσει το προσφυγικό αναφέρει η lemonde. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι «είναι ανίκανη να επιλύσει τα προβλήματα με το μεταναστευτικό» που αντιμετωπίζει η χώρα της, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

«Δεν θα πάω στο Παρίσι για την προγραμματισμένη συνάντηση με την υπουργό Κολονά», απάντησε –μέσω Twitter- ο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι ο Νταρμανάν με τα όσα είπε «προσέβαλε την κυβέρνηση και την Ιταλία και είναι απαράδεκτα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανέφερε ότι η Ιταλία «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή προσφυγική κρίση» και έκανε παραλληλισμό της Μελόνι με την αρχηγό της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν.

«Η κυρία Μελόνι, με την ακροδεξιά κυβέρνηση που επέλεξαν οι φίλοι της κυρίας Μαρίν Λε Πεν, είναι ανίκανη να επιλύσει τα προσφυγικά προβλήματα, πάνω στα οποία πάτησε για να εκλεγεί», είπε στον ραδιοσταθμό RMC ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Το Παρίσι προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους στη συνέχεια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση Ταγιάνι-Κολονά θα επαναπρογραμματιστεί «σύντομα». «Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κοινή πρόκληση των ταχύτατα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών», ανέφερε σε ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις με την Ιταλία «βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των ηγετών τους».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ακροδεξιές ιταλικές κυβερνήσεις. Η πιο πρόσφατη ένταση προκλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τζόρτζια Μελόνι αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίου με 230 πρόσφυγες σε ιταλικό λιμάνι. Το πλοίο τελικά έδεσε σε γαλλικό λιμάνι, με το Παρίσι να καταδικάζει ως «απαράδεκτη» την στάση της Ιταλίας και ακύρωσε σχέδιο για την μετεγκατάσταση 3.500 προσφύγων από την Ιταλία. Στο επεισόδιο αυτό η Μελόνι είχε επικρίνει τις γαλλικές αντιδράσεις ως «επιθετικές» και «άδικες».

Παρότι η κρίση αυτή εκτονώθηκε, με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας και την αντίδραση της Ρώμης, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο έντασης, που δείχνει πόση βαρύτητα έχει στην Ευρώπη το προσφυγικό, κάτι που αντανακλάται σε όλο το εύρος των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ