Ιταλικός τύπος: Η Ρωσία «ταράσσει» τα πολιτικά ύδατα πριν από τις εκλογές

Ιταλικές εφημερίδες σε δημοσιεύματά τους την Παρασκευή προειδοποιούν για υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές κόμμα της Ιταλίας είναι το έντονα εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», άμεσος απόγονος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι. Μέλη του έχουν επαινέσει τη φασιστική εποχή, ενώ το κόμμα ζητά χαλάρωση των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μηδενική ανοχή στη μετανάστευση. Πάντως η εγγονή του Ντούτσε, Ρακέλε Μουσολίνι, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές για να μην φέρει σε δύσκολη θέση το «μεταφασιστικό» κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγείται της δεξιάς συμμαχίας που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κερδίζει σχεδόν το 50% των ψήφων.

Τα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να «τιμωρήσουν» τις «ανόητες» κυβερνήσεις τους. Ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας παρότρυνε την Πέμπτη τους Ευρωπαίους «όχι μόνο να είναι εξοργισμένοι με τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους… αλλά να τους κάνουν να λογοδοτήσουν και να τους τιμωρήσουν για την προφανή βλακεία τους». «Δράστε, Ευρωπαίοι γείτονες! Μην μένετε σιωπηλοί! Απαιτήστε λογοδοσία!». είπε στο Telegram.

Μετά τα σχόλια του Μεντβέντεφ, τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων la Repubblica και il Messaggero την Παρασκευή έγραψαν για ρωσική «παρέμβαση», ενώ η Corriere della Sera ανέφερε ότι η Ρωσία «ταράσσει» τα πολιτικά ύδατα πριν από τις εκλογές.

Σχολιάζοντας ο γραμματέας της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι- το κόμμα του οποίου συμμετέχει στη δεξιά συμμαχία της Μελόνι- δήλωσε:`«Η Μόσχα δεν θα επηρεάσει τις εκλογές μας. Εδώ και πολλά χρόνια δεν πάω στην Ρωσία και δεν έχω επαφές με Ρώσους πολιτικούς. Ασχολούμαι με την Ιταλία και ελπίζω η αριστερά να μην αναφερθεί κατά τις επόμενες τριάντα ημέρες σε άσχετα θέματα, όπως για παράδειγμα σε εξωγήινους, χρησιμοποιώντας ύβρεις».

Ο Μεντβέντεφ είχε πανηγυρίσει την πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, η οποία ήρθε λίγες μέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με τους δύο άνδρες και ένα κενό πλαίσιο με ένα ερωτηματικό. «Ποιος θα είναι ο επόμενος;» έγραφε η ανάρτησή του.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λίγο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία, η ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε κάνει λόγο για ρωσικές σκιές στην κυβερνητική κρίση της χώρας. Η εφημερίδα είχε αποκαλύψει απόπειρα της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει την ιταλική κιβέρνηση με πιθανή εμπλοκή του κόμματος του Ματέο Σαλβίνι Λέγκα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ