Ισραήλ: Πρώην αρχηγός της Μοσάντ συμβουλεύει να αναβληθεί η χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο Εφρέμ Χάλεβι, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, αναμένει μια χερσαία επίθεση από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου προτείνει μια «παύση για σκέψη».

«Μια εισβολή στην περιοχή με μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις θα ήταν λάθος», είπε ο Χάλεβι στην Handelsblatt. Όπως ανέφερε, «δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ πριν μια τόσο μαζική επιχείρηση, απλώς δεν είχαμε την εμπειρία να αξιολογήσουμε τους κινδύνους μιας τέτοιας επιχείρησης».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο ισραηλινός στρατός διστάζει με την ανακοινωθείσα χερσαία επίθεση λόγω της προβλέψιμης διάρκειας και του υψηλού επιπέδου φθοράς για ανθρώπινες απώλειες. Οι περίπου 220 όμηροι που απήγαγε η Χαμάς αποτελούν επίσης μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο Χάλεβι πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά την κατάσταση εάν θέλει να αγνοήσει τις συμβουλές της Αμερικής σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο μιας χερσαίας επέμβασης.

«Μόνο εάν το Ισραήλ επιτύχει τον στόχο του να σπάσει τη βούληση του “εχθρού” να πολεμήσει και να αποδυναμώσει τη συνοχή του, είναι πιθανό η Χαμάς να μην μπορεί πλέον να διεξάγει επιχειρήσεις» εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ. «Εάν η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίσει να πολεμά, το Ισραήλ θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα», προειδοποιεί ο Χάλεβι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ