Ισραήλ: Ο στρατός «προετοιμάζεται για μια ευρύτερη σύγκρουση»

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η απάντησή του στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να είναι «μια τεράστια πρόκληση», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός οφείλει να «προετοιμαστεί για αυτό (το ενδεχόμενο)», δήλωσε στο CNN ο Πίτερ Λέρνερ, σημειώνοντας ότι ο στρατός έχει καλέσει «περίπου 300.000 εφέδρους προκειμένου να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση».

Όπως έκανε γνωστό ο Λέρνερ, οι έφεδροι θα επικεντρωθούν στη Γάζα, ωστόσο, ο στρατός έχει επίσης ενισχύσει τις δυνάμεις τους κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σιιτική ένοπλη οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, συγκρούεται όλο και πιο συχνά με το Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα, αναγκάζοντας σε εκκένωση 28 κοινοτήτων που βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.

Την Παρασκευή, επίσης, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι τουλάχιστον 23.000 κάτοικοι του Κιριάτ Σμόνα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, κλήθηκαν να απομακρυνθούν. Αργότερα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η εντολή εκκένωσης δεν είναι υποχρεωτική.

Ο Λέρνερ θεώρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου υπεύθυνη για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ λέγοντας ότι είναι ένα κυρίαρχο κράτος με έλεγχο στα σύνορά της και ως εκ τούτου έχει «την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι τρομοκράτες όπως η Χεζμπολάχ – ένας τρομοκρατικός στρατός – δεν θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ». Υποστήριξε επίσης ότι «η Χεζμπολάχ, υπό την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση του Ιράν, επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή μας».

Ο Λέρνερ προειδοποίησε ότι ενώ αυτή τη στιγμή η μόνη εστίαση του ισραηλινού στρατού είναι στην «εξάρθρωση και καταστροφή της Χαμάς βήμα-βήμα», η Χεζμπολάχ θα πρέπει να δείξει «μεγάλη προσοχή» και «να σκεφτεί αν θέλει πραγματικά να περάσει αυτό το κατώφλι» με το Ισραήλ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ