Ισπανία: Πρωθυπουργός ξανά ο Πέδρο Σάντσεθ με απόλυτη πλειοψηφία

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ είναι για δεύτερη θητεία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία με 179 ψήφους υπέρ από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, 8 κόμματα του κοινοβουλίου της Ισπανίας στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργό. Απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους κατά.

Έτσι, η πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του κεντροαριστερού συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει αύριο Παρασκευή (17.11.2023) ή το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία «χρυσώνοντας το χάπι» της «αμνηστίας» στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία του, υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ