ΙΟΒΕ: Η αισιοδοξία περιορίζεται

ΙΟΒΕ: Η αισιοδοξία περιορίζεται. Εξασθένιση κατέγραψαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του κλάδου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, από 100,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 96,5 μονάδες παραμένοντας πάντως σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσιν (95,9 μονάδες).

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία, που εκδίδει το ΙΟΒΕ, η υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει λόγω της μείωσης των παραγγελιών και της τρέχουσας ζήτησης.

«Η αισιοδοξία περιορίζεται, καθώς διαφαίνονται νέες προκλήσεις, σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς ενισχύονται, με τις επιπτώσεις τους να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», σημειώνει το IOBE, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις γύρω από τις τιμές δεν έχουν ομαλοποιηθεί ακόμα, ωστόσο η αναμονή ενός νέου πλαισίου παρεμβάσεων στην οικονομία μπορεί να ενισχύσει τις προσδοκίες για ανάπτυξη.

Συνοπτικά οι προβλέψεις για την βιομηχανία:

  • Μηδενικό το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση. Άνοδος για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή.
  • Ενισχυμένο και με αρνητικό πρόσημο το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές.
  • Ισχυρότερο το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση. Νέα επιδείνωση του ισοζυγίου για τα αποθέματα.
  • Αμετάβλητος ο δείκτης για τα Κεφαλαιουχικά. Εξασθένιση για τα Καταναλωτικά αγαθά, εντονότερη για τα Ενδιάμεσα, λόγω των προβλέψεων για την παραγωγή.

Τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε επίσης εξασθένιση για τη βιομηχανική παραγωγή, σε σύγκριση με τον Αύγουστο αλλά και βελτίωση 2,1% στην Ελλάδα, σε σχέση με ένα έτος πριν, έναντι υποχώρησης 6,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε εξασθένιση 2,2%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ