Η 4η ακριβότερη χώρα η Ελλάδα παγκοσμίως στα τρόφιμα

Η 4η ακριβότερη χώρα του πλανήτη στα τρόφιμα είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, επομένως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά πλέον για «επιτυχημένα μέτρα» κατά της ακρίβειας.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει, καθώς τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 6,7% από το 8,3% τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Είδαμε και μια μείωση του πληθωρισμού στην ενέργεια (2,1% τον Φεβρουάριο και 5,7% τον Ιανουάριο), ενώ ο γενικός δείκτης πληθωρισμού μειώθηκε ελαφρώς, από το 3,1% τον πρώτο μήνα του 2024 στο 2,9%.

Πάντως, στις χώρες που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ ο συνολικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,7%. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

  • Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στα 3/4 των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία και τη μεγαλύτερη άνοδο στην Τουρκία.
  • Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν κάτω του 2% σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ και παρέμεινε αρνητικός στην Κόστα Ρίκα.
  • Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να μειώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,3% τον Ιανουάριο, και αυξήθηκε μόνο σε τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ.
  • Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από τον ονομαστικό πληθωρισμό για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021.
  • Ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε μετρίως αρνητικός, στο -0,5% τον Φεβρουάριο, παρά τον ισχυρό ενεργειακό πληθωρισμό στην Τουρκία και την Κολομβία.
  • Ο βασικός πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) συνέχισε να μειώνεται, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 6,4% ανακλώντας τις σταθερές τιμές των υπηρεσιών.

Στη ζώνη του ευρώ ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το 2,8% τον Ιανουάριο.

Η μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων ήταν περίπου διπλάσια από αυτήν του ΟΟΣΑ, ενώ ο πυρήνας μειώθηκε με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν του ΟΟΣΑ.

Τον Μάρτιο του 2024 η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat έδειξε άλλη μια πτώση στη ζώνη του ευρώ (στο 2,4%) και στον δομικό πληθωρισμό (στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο), με επιβράδυνση της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ