Η Χεζμπολάχ απειλεί με 200.000 πυραύλους να ανοίξει νέο μέτωπο με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ απειλεί με 200.000 πυραύλους να ανοίξει νέο μέτωπο με το Ισραήλ. Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναγκίμπ Μικάτι κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης στη Βηρυτό.

«Μια κατάπαυση του πυρός για μια περίοδο πέντε ημερών είναι απαραίτητη, ανθρωπίνως μιλώντας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πραγματοποιηθούν διεθνείς επαφές για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου. Η ηγεσία της Χώρας των Κέδρων κάνει ότι μπορεί για την ειρήνευση στην περιοχή καθώς να τρέμει με την ιδέα ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και το Ισραήλ. Μια τέτοια σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τη χώρα, που ουσιαστικά έχει κηρύξει πτώχευση.

Πόσο μπορεί όμως να βάλει ο Μικάτι φρένο στην Χεζμπολάχ; Όταν μάλιστα μαζί με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο . Πάνω από 200.000 πυραύλους και ρουκέτες διαθέτει ο ιδιωτικός στρατός της Χεζμπολάχ, που αν χρησιμοποιήσει, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σκληρότερη από ό,τι στη Γάζα.

Χειροποίητοι πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο με πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ρουκέτες, που είτε έχουν εισαχθεί παράνομα είτε αποτελούν αυτοσχέδιες κατασκευές. Η Χεζμπολάχ θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνη για το Ισραήλ από τη Χαμάς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή, η οποία έχει ενισχυθεί μαζικά από το Ιράν, διαθέτει κάπου 200.000 ρουκέτες και πυραύλους.

«Η Χεζμπολάχ είναι ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός στρατός στον κόσμο», σύμφωνα με το αμερικανικό Center for Strategic and International Studies (CSIS). Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ αποτελείται κυρίως από φορητές ρουκέτες εδάφους-εδάφους.

Το Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) αναφέρει ότι η η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 40.000 πυραύλους με μικρή εμβέλεια έως και 20 χιλιόμετρα. Υπάρχουν 80.000 πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς (έως 100 χιλιόμετρα) όπως «Fadshr-3» και «Fadshr-5». Λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 πύραυλοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών του τύπου «Fatah-110» με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να έχει ακόμη και πυραύλους Scud με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ απειλεί με 200.000 πυραύλους να ανοίξει νέο μέτωπο με το Ισραήλ

H Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό για να επιτεθεί σε τανκς και πλοία. Στο οπλοστάσιό της βρίσκονται και αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

Το Ισραηλινό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης υπολόγισε το 2022 ότι η λιβανέζικη οργάνωση διαθέτει 2.000 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών drones “Shahed” και “Samad”.

Οι αναφορές για τα οπλοστάσια των ισλαμιστικών ομάδων κάνουν λόγο μερικές φορές και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ούτε η Χαμάς ούτε η Χεζμπολάχ έχουν πυραύλους με βεληνεκές μεταξύ 800 και 5.500 χιλιομέτρων.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς

Στις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, εκτοξεύτηκαν 2,500 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Το Εβραϊκό κράτος έκανε πάντως λόγο για 5.000 ρουκέτες.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υπολόγισαν ότι οι διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα, όπως η Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ είχαν το 2021 τη διάθεσή τους περίπου 30.000 ρουκέτες και πυραύλους, με βεληνεκές μεταξύ 10 και 250 χιλιομέτρων.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) υποθέτει ότι οι περισσότεροι πύραυλοι κατασκευάζονται πλέον σε τοπικά εργαστήρια και μόνο λίγοι εισάγονται λαθραία στην απομονωμένη παράκτια λωρίδα από τη Συρία και το Ιράν. Σύμφωνα με το IISS, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων εδάφους-εδάφους, αλλά στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρίσκονται στο οπλοστάσιο των ισλαμιστών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ