Η συζήτηση για τη νέα πολιτική στέγη του Πολάκη και γιατί αλλάζει άρδην η προεκλογική ατζέντα του φοβισμένου Τσίπρα

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό, η σφοδρή σύγκρουση του Παύλου Πολάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και η αποπομπή του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση η οποία θα οριστικοποιηθεί από ώρα σε ώρα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει ένας «εμφύλιος», σε μεγάλο βαθμό δημόσιος, μεταξύ στελεχών, μελών και απλών ψηφοφόρων του κόμματος, με πλήθος αυτών να είναι «στα κεραμίδια» για το ερχόμενο «διαζύγιο» ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα διαζύγιο που, κατά στελέχη της ΝΔ, μόνο «βελούδινο» δεν θα είναι. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε την Καθαρά Δευτέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θα το “λουστεί” τώρα ο Τσίπρας. Διότι μόλις ο Πολάκης διαγραφεί, θα στραφεί αναμφίβολα κατά του Τσίπρα – και μαζί όσοι τον υποστηρίζουν», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέκουν αυτές τις ώρες «μουδιασμένα» απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός τους, ενώ μέλη και απλοί ψηφοφόροι διασταυρώνουν τα ξίφη τους τασσόμενοι υπέρ ή κατά του Κρητικού πολιτικού, ο οποίος, αν μη τι άλλο, ήταν από τα στελέχη από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενε να πάρει πολλές ψήφους στις επερχόμενες εκλογές.

Από την πρώτη στιγμή που έσκασε η «βόμβα» Πολάκη, τα social media πήραν φωτιά, με πλήθος μελών και απλών ψηφοφόρων του κόμματος να χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα. Πολλές από τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις είναι πραγματικά σφοδρές, οι εκδηλώσεις έντονης απογοήτευσης είναι πολλές, ενώ δεν είναι λίγες οι δημόσιες δηλώσεις αποχώρησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή μη ψήφισής του στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Δεν είναι, επίσης, λίγοι εκείνοι που φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ψυχραιμότεροι προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και προτρέπουν τους εν λόγω χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μην ξεσπούν δημόσια για το ζήτημα, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες της θύελλας που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα θυμίζει κυριολεκτικά κλίμα μίνι διάσπασης.

Όλα αυτά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Εάν η εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και το επόμενο χρονικό διάστημα, τότε η πορεία του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη απ’ ότι υπολόγιζε πριν από τον χωρισμό μεταξύ του Πολάκη και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως έχει ήδη αλλάξει και μάλιστα αισθητά. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει απλά να προπαγανδίσει το πολιτικό του σχέδιο εν όψει των εκλογών. Οι προτεραιότητες άλλαξαν και πλέον καλείται να περιορίσει τις διαρροές και τις έντονες αντιδράσεις εντός του, να επαναφέρει την ενότητα και να συγκεντρωθεί ξανά όσο πιο γρήγορα γίνεται στον στόχο των εκλογών.

Αυτή τη στιγμή, αυτό το έργο μόνο εύκολο δεν μοιάζει. Ο Παύλος Πολάκης ήταν εδώ και πάρα πολύ καιρό… μια τάση μόνος του εντός του ΣΥΡΙΖΑ -ή ακόμα καλύτερα συνιστώσα- εξ ου και η τωρινή αίσθηση ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβαίνει μια μίνι διάσπαση.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αισθητά και αυτή η ξαφνική εξέλιξη λέγεται ότι είναι ικανή ακόμη και να παίξει ρόλο στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή (28.02.2023) δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δεδομένα των εκλογών. Από τη μια πλευρά υπάρχει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνη, σοβαρή, εγγύηση της σταθερότητας για τη χώρα και για τη βιώσιμη προοπτική της, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη για τους πολίτες, σε καλύτερες συνθήκες από αυτές που περάσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με δοκιμασίες και κρίσεις λόγω εξωγενών παραγόντων, και από την άλλη υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει πρόταση εξουσίας. Δεν έχει κυβερνητική πρόταση λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και είναι παραδομένη σε έναν εσωτερικό εσωκομματικό εμφύλιο, χωρίς δυναμική και χωρίς θετικό λόγο για αυτά που χρειάζεται η κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όσον αφορά στη συζήτηση για το τι θα κάνει στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης, άλλοι θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι να κατέβει στις εκλογές ως συνεργαζόμενος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την οποία και προέρχεται πολιτικά και άλλοι ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο να φτιάξει δικό του κόμμα.

Θυμίζουμε ότι σήμερα, στις 5 το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με την υπόθεση του Παύλου Πολάκη.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία αποτελείται από τους: Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ερρίκο Βεντούρα, Χαρίκλεια Γιαννακίδου, Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, Γιώργο Κακουλάκη, Μιχάλη Καλογήρου, Ζήση Καπράνα, Αντώνη Κοτσακά, Κυριακή Κουντούρη, Μάκης Μπαλαούρας, Αμαλία Πορτάλιου, Σταμάτη Σακελλίων, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ελένη Σταματάκη, Λίνα Χρήστου – Διαουρτά.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τις επόμενες ώρες, ο Παύλος Πολάκης θα αποτελεί παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗnewsit.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ