Η ρωσική οικονομία «δεν καταλαβαίνει» από κυρώσεις

Παρά τις δυτικές κυρώσεις, η ρωσική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Μετά από πτώση το πρώτο έτος, το ΑΕΠ της Ρωσίας κατέγραψε αύξηση 3,6% το 2023, σύμφωνα με τη Rosstat.

Η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας το προηγούμενο έτος βασίστηκε κυρίως σε εσωτερικούς παράγοντες, όπως η καταναλωτική ζήτηση και οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ.

Η Rosstat επισημαίνει επίσης τις τιμές των αυγών και της βενζίνης, με τις πρόσφατες μειώσεις να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στον πληθυσμό.

Οι αυξημένες κρατικές δαπάνες, ιδιαίτερα για εξοπλισμούς, έχουν συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, με τις πληρωμές μισθών και αποζημιώσεις σε τραυματίες ή οικογένειες νεκρών στρατιωτών να παρέχουν πρόσθετα έσοδα σε πολλά νοικοκυριά.

Η μετατροπή της ρωσικής οικονομίας σε «πολεμική» από το 2022 αντικατοπτρίζει την επιδίωξη του Πούτιν για επέκταση της στρατιωτικής παραγωγής, όμως η βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπεται δύσκολη μόνο μέσω της παραγωγής όπλων.

Οι ειδικοί της CAMAC και ο Μάικλ Ρόχλιτζ τονίζουν ότι η οικονομική στρατηγική που βασίζεται στην «πολεμική οικονομία» δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα προβλήματα και μπορεί να υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε τομείς κρίσιμους για την προώθηση της Ρωσίας προς το μέλλον.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...