Η Ρωσία ολοκλήρωσε με επιτυχία τους στόχους της στην Ουκρανία για το 2023

Οι κύριοι στόχοι της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία τους τελευταίους 12 μήνες «ολοκληρώθηκαν με επιτυχία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο «κύριος» στόχος της Ρωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 ήταν να «αποτρέψει την αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», όπως είπε χαρακτηριστικά την Τρίτη σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. «Αυτός ο στόχος ολοκληρώθηκε με επιτυχία», ανέφερε ο Σόιγκου.

Η δήλωση δίνει ελάχιστες ελπίδες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να τερματιστεί το νέο έτος.

Οι εξελίξεις στο πεδίο

Το Κίεβο ξεκίνησε την αντεπίθεσή του κατά των ρωσικών δυνάμεων στη νότια και ανατολική Ουκρανία στις αρχές Ιουνίου, ελπίζοντας να σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πρώτη γραμμή, όπως ακριβώς είχε κάνει το φθινόπωρο του 2022.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αντεπίθεσης καθυστέρησαν και ξεκίνησαν αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, κάτι που επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να προετοιμάσουν πολλές και σταθερές γραμμές άμυνας που τα ουκρανικά στρατεύματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Το Κίεβο απέδωσε την καθυστερημένη έναρξη της αντεπίθεσης στην αργοπορία της Δύσης να παραδώσει την βοήθεια που ήταν κρίσιμη για την προετοιμασία των πολεμικών επιχειρήσεων.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η αντεπίθεση καθυστέρησε και δεν κατάφερε να αποδώσει τα προσδοκώμενα εδαφικά οφέλη, αν και η Ουκρανία διεκδίκησε μερικά χωριά στην πρώτη γραμμή του μετώπου και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων με πυραύλους και drones στην Κριμαία που αποδείχθηκαν ντροπιαστικές και ενοχλητικές για τον ρωσικό στρατό.

«Θέλαμε πιο άμεσα αποτελέσματα. Από αυτή την προοπτική, δυστυχώς, δεν πετύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», παραδέχτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βέβαια και η Ρωσία δυσκολεύτηκε να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ουκρανίας στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα Κριμαία και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πόρους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Η Ουκρανία έχει επίσης ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εστιάζει τις επιχειρήσεις της στην πόλη Αβντιβκά, στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στην πόλη στις 10 Οκτωβρίου. Από τότε έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο σφοδρές και αιματηρές μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής, με τη Ρωσία να είναι αρκετά επίμονη στις προσπάθειές της και σταδιακά καταφέρνει να σημειώσει κέρδη καθώς η πόλη είναι ένα ουκρανικό προπύργιο που έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία στην πρώτη γραμμή. Επομένως εάν την κατακτήσει, θα είναι μια σημαντική τακτική και συμβολική νίκη για τη Ρωσία.

Αν και πιστεύεται ότι υπέστη εντυπωσιακές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό στις μάχες για την κατάκτηση της Αβντιβκά, έχει επίσης σημειώσει τεράστια κέρδη. Η Ουκρανία έχει προσπαθήσει σκληρά για να την υπερασπιστεί, αλλά πιστεύεται επίσης ότι το πλήρωσε ακριβά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ