Η πρώτη συνέντευξη του Χάρη Δούκα μετά την εκλογή του: «Θα δίνουμε λογαριασμό, για κάθε δράση, για κάθε λέξη, για κάθε ευρώ»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο

«Οι πολίτες της Αθήνας, πίστεψαν στο ακατόρθωτο», τονίζει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική. «Η νίκη ήταν τελικά της Αθήνας», προσθέτει με έμφαση ο Χάρης Δούκας, που από την 1η Ιανουαρίου εγκαταλείπει για μια πενταετία τουλάχιστον, τα καθηγητικά του καθήκοντα και τα έδρανα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για να αφιερωθεί στους πολίτες της Αθήνας.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι «το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να εργαστούμε σκληρά για να υλοποιήσουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας, και να γίνει η Αθήνα, η πόλη που όλοι αξίζουμε, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», τονίζει ο 43χρονος, νέος δήμαρχος Αθηναίων. Προσθέτει μάλιστα με έμφαση: «Θα δίνουμε λογαριασμό, για κάθε δράση, για κάθε λέξη, για κάθε ευρώ. Θα ακούμε τις προτάσεις και θα λύνουμε τα προβλήματα».

Με ένα πολύ βαρύ βιογραφικό ως καθηγητής του ΕΜΠ και στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard, ο Χάρης Δούκας, δηλώνει  ότι «οι πολίτες της Αθήνας, πίστεψαν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πράσινη, καθαρή, ασφαλή και δημιουργική πόλη. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, την οποία αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι ότι θα παλεύω καθημερινά για να εκπληρώσω τις προσδοκίες όλων των Αθηναίων.

Όλοι μαζί, καταρρίψαμε τη φαινομενικά εδραιωμένη πεποίθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή την πόλη, ότι οι “νικητές” είναι προδιαγεγραμμένοι και η μοίρα μας προαποφασισμένη. Η νίκη τελικά ήταν της Αθήνας».

Νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο

«Η καθαρή εντολή που μας δόθηκε είναι η υπογραφή των πολιτών της Αθήνας στο νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που καταθέσαμε προς έγκριση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επανέλαβα αρκετές φορές πως η Αθήνα δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Αυτό, προφανώς, δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα. Το αντίθετο. Θα εκμεταλλευτούμε όλο τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, όπου και αναλαμβάνουμε επίσημα τη διοίκηση του Δήμου και θα έχουμε έτοιμο προς εφαρμογή ένα ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων, ένα σχέδιο ”Επανεκκίνησης της Αθήνας”, για τις 100 πρώτες ημέρες».

Να αφήσουμε στην ησυχία της, την «πολύπαθη» Πανεπιστημίου

«Το πρόγραμμά μας και οι 12 δεσμεύσεις, για τις οποίες έχω εγγυηθεί προσωπικά, θα εφαρμοστούν λέξη προς λέξη και η επόμενη πενταετία θα είναι μια περίοδος όπου με συμμάχους τους πολίτες, θα βάλουμε τις βάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι προτεραιότητά μας είναι να αφήσουμε στην ησυχία της την «πολύπαθη» Πανεπιστημίου και να δώσουμε ξανά στην κυκλοφορία τη Βασιλίσσης Όλγας, να καταγράψουμε με fast-track διαδικασίες τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχολικά συγκροτήματα ώστε να επιλυθούν άμεσα και να καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια, συστήνοντας ενεργειακές κοινότητες και διανέμοντας φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων απαιτεί χρηστή διαχείριση με ενσυναίσθηση και φροντίδα. Είναι χρέος μας, να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή».

Κύριε Δούκα, φιλοδοξείτε –όπως λέτε- να κάνετε την Αθήνα ένα πανευρωπαϊκό παράδειγμα βιώσιμης αστικής ζωής. Σήμερα όμως στην Αθήνα τα δέντρα καλύπτουν μόλις το 11% της έκτασης της πόλης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 30%. Μπορεί άραγε η Αθήνα από «τσιμεντούπολη» να γίνει μια πόλη –πρότυπο;

«Η Αθήνα θα γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Η «Πράσινη Αθήνα» δεν είναι προεκλογική υπόσχεση, αλλά ανάγκη υπαρξιακή για τους πολίτες της. Στο τέλος της πενταετίας, μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων, η πόλη μας θα έχει 25.000 νέα δέντρα.

Οι  δρόμοι της Αθήνας χρήζουν άμεσης βελτίωσης, γι’ αυτό θα επιδιορθώσουμε και θα ανακατασκευάσουμε, όπου χρειάζεται, τα πεζοδρόμια ώστε να είναι προσβάσιμα για όλους, θα «σπάσουμε» το αίσθημα της ανασφάλειας, καθαρίζοντας και φωτίζοντας τις πλατείες μας, θα επεκτείνουμε τη χρήση του καφέ κάδου σε όλα τα σημεία της πόλης, ώστε τουλάχιστον 50.000 τόνοι απορριμμάτων κάθε χρόνο να γίνονται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας».

Συνδιαμορφωτές οι πολίτες

Κύριε Δούκα, σας άκουσα να λέτε ότι από την αρχή θα στήσετε γερά δίκτυα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης τόσο με τους δημότες, όσο και τον διοικητικό μηχανισμό του Δήμου. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

«Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος Αθηναίων θα εκμεταλλευτεί, στο έπακρον, τη μεγαλύτερη πηγή πλούτου που διαθέτει η πόλη μας, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό της.

Οι πολίτες της Αθήνας δε θα είναι απλοί παρατηρητές της δημοτικής αρχής αλλά συνδιαμορφωτές κοινωνικά και περιβαλλοντικά προστατευτικών πολιτικών για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία, για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, της στεγαστικής και κλιματικής κρίσης.

Δημότες και διοικητικός μηχανισμός του Δήμου, συμμαχούν και συνεργάζονται αδιαμεσολάβητα, με τοπικές επιτροπές και συμβούλια, με διαβούλευση, με προϋπολογισμό που θα διαμοιράζεται δίκαια για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πηγή τους και φυσικά με διαφάνεια και λογοδοσία, αφού οι πολίτες θα είναι πλήρως ενημερωμένοι για το κόστος των δημοτικών έργων».

Ολοι μαζί για την Αθήνα που ονειρευόμαστε

Κύριε Δούκα μια τελευταία ερώτηση,η υποψηφιότητά σας στηρίχθηκε από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Σκέφτεστε να αξιοποιήσετε τη συνεργασία τους στα δημοτικά πράγματα;

«Ο ανοιχτός διάλογος και οι προγραμματικές συγκλίσεις, στις γειτονιές, δεν είναι απλά ιδέες που υποστηρίζουμε, είναι η καρδιά και η ψυχή του συνδυασμού μας, ”ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ”.

Αφήνουμε στο παρελθόν ότι πλήγωσε την Αθήνα και δημιουργούμε ένα καινούριο παράδειγμα. Η πρόοδος, η αποτελεσματικότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους είναι παράγωγα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης.

Όλοι μαζί θα κάνουμε την Αθήνα την πόλη που ονειρευόμαστε…»

Κύριε Δούκα σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη Ναυτεμπορική. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

«Εγώ σας ευχαριστώ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ