Η πρόταση της Αιγύπτου για τον τερματισμό της θηριωδίας του Ισραήλ στη Γάζα

Με τελικό στόχο την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, η Αίγυπτος παρουσίασε μια πρόταση για μια βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σε διάφορα στάδια.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Aschark News επικαλούμενο «ενημερωμένες πηγές», μετέδωσε ότι το αιγυπτιακό σχέδιο έχει τρεις φάσεις:

Η πρώτη προβλέπει εκεχειρία διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, κατά την οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 120 Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
Η δεύτερη φάση θα αφορά την αποκατάσταση ενός εθνικού παλαιστινιακού διαλόγου υπό την αιγίδα της Αιγύπτου Στόχος είναι να «τερματιστεί ο διχασμός» και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Αυτό το απόσπασμα αναφέρεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών ομάδων, της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς.
Η τρίτη φάση προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και συνολική συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.
Τελικά, το σχέδιο φέρεται να απαιτεί πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιτραπεί σε όλους τους εκτοπισθέντες να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, αντιπροσωπεία της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ έφτασε στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας. Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Kahira News ανέφερε ο ηγέτης της οργάνωσης, Ζίαντ Αλ- Νάχαλε, ήταν επίσης εκεί.

Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ συμμετείχε στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ μαζί με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με δικές της δηλώσεις, απήγαγε και ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είχε βρεθεί επίσης στην Αίγυπτο με αντιπροσωπεία για συνομιλίες.

Στα τέλη Νοεμβρίου, το Ισραήλ και η ισλαμιστική Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας διάρκειας πολλών ημερών, που οδήγησε στην απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ