Η Νέα Δημοκρατία με έναν πρώην «Σπαρτιάτη» πέρασαν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Μαζί με τον ανεξάρτητο πλέον, «Σπαρτιάτη», Χάρη Κατσιβαρδά, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία ψήφισαν το νομοσχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η επεισοδιακή 3ήμερη συζήτηση κορυφώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

159 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ 129 καταψήφισαν. «Παρών» επί της αρχής είπαν 11 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε κάποια δήλωσε «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης.

H Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επέλεξε την επιστολική ψήφο, εμφανίστηκε απούσα επί της αρχής, ενώ τοποθετήθηκε με βάση την κομματική γραμμή στα υπόλοιπα άρθρα.

Παράλληλα, σε δήλωσή της ανέφερε ότι εκ παραδρομής δεν ψήφισε επί της αρχής. Μεταξύ των 11 «παρών» βρίσκονται οι 10 «Σπαρτιάτες» και ο ανεξάρτητος προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας, Μ. Χουρδάκης.

Η κυβέρνηση, όμως θεωρεί ιστορική αλλαγή να «σφραγίσει» η αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία όμως δεν είναι δεδομένη η πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 ενώ το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι θα περιλαμβάνει τον όρο «μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια για να δώσει το πράσινο φως.

Η ψηφοφορία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, παρά το γεγονός ότι διεξήχθη ηλεκτρονικά εξαιτίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και δύο ακόμη βουλευτών της, της Τζώρτζιας Κεφαλά και της Ελένης Καραγεωργοπούλου που παρέμειναν στην αίθουσα για να επεξεργαστούν ένα -ένα τα προς ψήφιση άρθρα για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί γιατί δεν είχαν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές προκειμένου να αρχίσει η καταμέτρηση και να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Υπάλληλοι έκαναν λόγο για «καψόνι» της κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε στο τέλος της συνεδρίασης πως μετά από δεκαετίες συζήτησης μπαίνει στα βιβλία του νόμου αυτή η ιστορική αλλαγή με την οποία ευθυγραμμίζεται με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η 3ήμερη συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μια ριζική τομή στην εκπαίδευση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.

«Αντί για στέκια κουκουλοφόρων, τα πανεπιστήμια πλέον γίνονται στέκια γνώσης. Τρέμετε τη σύγκριση όσοι κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα, έχοντας μάθει να θεωρείτε τις σχολές τσιφλίκια σας», ανέφερε σχολιάζοντας πως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, διαφωνεί με την ίδρυση του παραρτήματός του στην Ελλάδα. Αρνητικό πρωταγωνιστή χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως η πολυφωνία του μετατρέπεται σε παλινωδία, ενώ έστρεψε τα πυρά του και προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποκαλώντας τον «Μπέντζαμιν Μπάτον» για να εισπράξει την απάντηση: «Ο Μπένζαμιν έζησε την ζωή του μικραίνοντας ηλικιακά αντί να μεγαλώνει. Ελπίζω να παραμένω νέος και σύγχρονος στις αντιλήψεις μου ανεξαρτήτως ηλικίας. Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε υπερασπιστή γερασμένων ιδεών».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ