Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα για νέες παραλλαγές του κορωνοϊού επειδή στο μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου επικράτησε κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα ή η Δέλτα+, παραγκωνίζοντας άλλες μεταλλάξεις.
Στο βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι έχει περάσει προ πολλού και τα κρούσματα εκτοξεύονται. Στο νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι ξεκινά τώρα και θα ήταν εύλογο τα κρούσματα να μειώνονται ή στην χειρότερη περίπτωση να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στη Νότια Αφρική ωστόσο σημειώνεται πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή Γκάουτενγκ γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα Πραιτόρια όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά τα 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων οφείλεται, ενδεχομένως, σε μια νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα, γειτονική χώρα της Νότιας Αφρικής στα βόρεια. Η νέα μετάλλαξη B.1.1.529, περισσότερο γνωστή ως μετάλλαξη «Μποτσουάνα» έχει εντοπιστεί πλέον στην Νότια Αφρική, αλλά και σε ένα ταξιδιώτη, ο οποίος προερχόμενος από την Νότια Αφρική ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νέα μετάλλαξη, μιας και συγκεντρώνει στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού 32 συνολικά τροποποιήσεις.
«Με δυσκολία αναγνωρίζονται τα αντισώματα εξουδετέρωσης»
Λόγω του μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων στην πρωτεΐνη ακίδα, τα ανοσοκύτταρα δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν την μετάλλαξη. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.
Οι υπάρχουσες τροποποιήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία, δήλωσε την Τετάρτη ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτς. Ο επιστήμονας είχε αποδείξει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με εργαστηριακές αναλύσεις ότι δύο από τις τροποποιήσεις της μετάλλαξης «Μποτσουάνα» αυξάνουν την μολυσματικότητα και περιορίζουν την δημιουργία αντισωμάτων.
«Αναμένω ότι τα αντισώματα εξουδετέρωσης, που λειτουργούν κατά της μετάλλαξης Δέλτα και Άλφα θα αναγνωρίζονται ως τέτοια με δυσκολία», εκτιμά ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής στο τμήμα Γενετικής του University College στο Λονδίνο (UCL) του Λονδίνου, σε δηλώσεις στη βάση επιστημονικών δεδομένων στο Science Media Center.
«Ασθενής μηδέν« με χρόνια λοίμωξη;
Μέχρι αυτή την ώρα όμως δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία για το πόσο μολυσματική είναι η μετάλλαξη της «Μποτσουάνα». Το καθοριστικό στοιχείο είναι ωστόσο ότι η νέα μετάλλαξη είναι επικίνδυνη, υπογράμμισε με ανάρτησή της στο Twitter η Κριστίνα Πέιγκελ, καθηγήτρια Επιχειρησιακής Έρευνας στο UCL.
Προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλέψουμε τους ρυθμούς μετάδοσης της νέας μετάλλαξης, τόνισε ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, προσθέτοντας πως θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά και να αναλύουμε τα νέα δεδομένα, αλλά «δεν συντρέχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αυξηθεί δραματικά η συχνότητα της νέας μετάλλαξης στο άμεσο μέλλον».
Ο γάλλος καθηγητής εκτιμά ότι «ο μεγάλος αριθμός τροποποιήσεων στην νέα μετάλλαξη ίσως και να προέκυψε κατευθείαν» και εξηγεί ότι ίσως να ξεκίνησε μέσω μίας χρόνιας λοίμωξης κάποιου με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα ενός ασθενή HIV/Aids, ο οποίος δεν λαμβάνει θεραπεία.