Η μεγάλη «ληστεία» των ελληνικών τραπεζών στους καταθέτες – Πως χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ

Δεκάδες δισεκατομμύρα ευρώ έχουν απωλέσει από την αρχή της χρονιάς οι Έλληνες τραπεζικοί καταθέτες λόγω πληθωρισμού και αυξήσεις των τιμών και μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην ΕΕ!

Διαβάστε τι γράφει το pronews.gr:

Μόνο από τον πληθωρισμό και λόγω μηδενικών επιτοκίων έχουν απωλεστεί πάνω από 15 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο καταθέσεων 190 δισ. καθώς μεσοσταθμικά ο πληθωρισμός είναι 8%.

Αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις στις τιμές που μειώνουν ακόμα περισσότερο το τραπεζικό χρήμα, οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι μειωμένες κατά 25% τουλάχιστον!

Αλλά τουλάχιστον έχουμε στείλει όπλα στον Ζελένσκι και έχουμε «κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία», όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Οι ελληνικές τράπεζες, αρνούνται πεισματικά να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους και κρατάνε τα χρήματά τους, λειτουργώντας ως «χρηματοκιβώτια» παρά ως τραπεζικά ιδρύματα-μοχλοί ανάπτυξης..

Π.χ. η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προσφέρει πλέον ετησιοποιημένες αποδόσεις έως και… 0,20% στις προθεσμιακές της καταθέσεις, ενώ οι υπόλοιπες επιμένουν να «ανταμείβουν» τους πελάτες τους κατά μέσον όρο με 0,10%, ενώ 0 πληθωρισμός είναι πάνω από 12% αυτή την στιγμή.

Αν αυτό δεν λέγεται «κλοπή χρήματος», πώς λέγεται;

Και μιλάμε για τις τράπεζες που οι Έλληνες έχουν ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές τουλάχιστον από τους φόρους τους!

Δηλαδή είναι εταιρείες που έχουν πτωχεύσει τουλάχιστον τρεις φορές, τους πλήρωσαν οι Έλληνες από τους φόρους τους, δεν πήγε φυλακή ούτε ένας τραπεζίτης ή μέλος του ΔΣ των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ χιλιάδες Έλληνες πήγαν φυλακή και καταστράφηκαν λόγω χρεών στις τράπεζες και σήμερα έχουν τα χρήματα των Ελλήνων, ουσιαστικά δωρεάν!

Ενώ ένα μέσο επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης -μη συγχρηματοδοτούμενο- ξεπερνά το 8,50% ενώ τα νέα στεγαστικά δάνεια ξεκινούν από το 5% και ανεβαίνουν ανάλογα με τις εξασφαλίσεις και τη διάρκεια αυτοί παίρνουν χρήμα από τους καταθέτες με 0.10%!

Δηλαδή οι τράπεζες «δανείζονται» από τους καταθέτες τους ρευστότητα με κόστος 0,10% έως 0,20%! Και δανείζουν με τα προαναφερόμενα επιτόκια! Και αγοράζουν (δανείζουν στην ουσία) το Δημόσιο, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια του με επιτόκιο 1,35% στο τρίμηνο και χορηγούν δάνεια στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις με πολλαπλάσιο επιτόκιο!

Η νέα γενιά «κόκκινών» δανείων έχει ήδη εμφανιστεί, καθώς το υψηλό κόστος των δόσεων για δάνεια και κάρτες έρχεται να προστεθεί στη δραματική αύξηση του κόστους ζωής από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια βενζίνης, μέχρι την παραμικρή υπηρεσία και αφορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θεωρείται σίγουρο ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίου και άρα η μηνιαία δόση για κάθε δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου που είναι συνδεδεμένο με το Euribor (δηλαδή 9 στα 10 δάνεια στην Ελλάδα) θα ακριβύνει κατά τουλάχιστον 30%!

Αντιθέτως, τα επιτόκια των καταθέσεων στην Ελλάδα είναι αυτά που προαναφέραμε!

Οι τράπεζες διατηρούν προκλητικά σε δυσθεώρητα ύψη -για τα ελληνικά δεδομένα- τις προμήθειες που απαιτούν για κάθε μία απλή συναλλαγή μέσα από το δίκτυό τους (από απλή μεταβίβαση εμβάσματος με e-banking, μέχρι την ενημέρωση του λογαριασμού), από 2.5 ευρώ μια απλή ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό, μέχρι δεκάδες ευρώ για ένα απλό έμβασμα1

Οι συστημικές τράπεζες της χώρας διατηρούν μια ρευστότητα της τάξης των 50,7 δισ. ευρώ τα οποία δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με… αρνητικό επιτόκιο (δηλαδή, τους πλήρωνε για να τους δανείσει και να τα δανείσουν) αλλά οι τράπεζες τα επανατοποθετούσαν ως κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο που σήμερα είναι +0,75% και σύντομα θα αυξηθεί περαιτέρω!

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...