Η κυβέρνηση στέλνει σήμα απολύσεων και περικοπής μισθών – Πρόσχημα ο κορωνοϊός

Του Βασίλη Σκουρή

Κλίμα απολύσεων και περικοπής μισθών δημιουργούν κυβερνητικά στελέχη, με τον κορονοϊό να μοιάζει το πρόσχημα για αλλαγή προς το χειρότερο του εργασιακού τοπίου και τη δημιουργία ενός πολύ δυσκολότερου πλαισίου για τους εργαζόμενους, αλλά και όσους αναζητούν δουλειά!

«Λαγός» στη δημιουργία κλίματος για απολύσεις όσων δεν εμβολιάζονται είναι σαφώς ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας και συνεχίζοντας τη συζήτηση τη στιγμή που η κυβερνητική εκπρόσωπος επιμένει πως δεν υπάρχουν απολύσεις ως ποινή για μη εμβολιασμό. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ούτε ζητάει από τον Μάκη Βορίδη να σταματήσει τις σχετικές δηλώσεις, ούτε τον «αδειάζει», δείχνοντας ότι τουλάχιστον δεν την ενοχλούν οι παρεμβάσεις του εκ των κορυφαίων υπουργών της-αν δεν διευκολύνουν ανομολόγητους στόχους της. Μόλις χθες, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών επέμενε πως όποιος αρνείται να εμβολιαστεί «θα επιστρέψει στη δουλειά του εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά». «Η αναστολή εργασίας πρέπει να είναι οριοθετημένη», δήλωσε χαρακτηριστικά, «εάν δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας της αντικαταστάσεως, δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο να δουλέψει χωρίς να ξέρεις πόσο θα δουλέψει». Και συνέχισε: «Είναι δίκαιο ο νέος, εμβολιασμένος, εργαζόμενος, εργαζόμενος ο οποίος θα προσληφθεί στη θέση του ανεμβολίαστου και ο οποίος θα εκτελεί με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην επιχείρηση, τους πελάτες της και εντέλει στο κοινωνικό σύνολο τα καθήκοντά του, να απολυθεί όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία για να επιστρέψει στη θέση του ο ανεύθυνος, που αρνήθηκε να εμβολιαστεί;».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με αναφορές πρωτίστως στον ιδιωτικό τομέα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που περιγράφει –υιοθετώντας- τη ζούγκλα που κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης υπήρξε εκείνος που άνοιξε πρώτος τη συζήτηση για το τιμωρητικό πλαίσιο των ανεμβολίαστων εργαζόμενων, ούτε πως κάλυψε την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για τις δηλώσεις της υπέρ των απολύσεων από τις δομές φροντίδας υγείας, ενώ η ίδια αναγκαζόταν να πάρει πίσω τις δηλώσεις αυτές. «Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από τα πλέον επιθετικά πρόσωπα της κυβέρνησης, συνδέει ανοιχτά την μη αποδοχή της αξιολόγησης με την περικοπή μισθών.

Η κυβέρνηση, με την τακτική της έναντι των ανεμβολίαστων εργαζομένων δεν επιχειρεί μόνο να αυξήσει τους εμβολιασμούς, ούτε απλά να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της στους χαμηλούς ρυθμούς που παρατηρούνται. Έχει και ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις , που θα ευνοεί ακόμα περισσότερο τους εργοδότες και θα επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και όσων ζητούν εργασία.

Ο νέος εργασιακός νόμος του Κωστή Χατζηδάκη χαρακτηρίζεται, άλλωστε, από αυτά ακριβώς τα στοιχεία, όπως και οι υπόλοιπες επιλογές της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα. Σε μια εποχή, που η ανάγκη είναι η ενίσχυση της θέσης των εργαζόμενων, που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση πάνω από μια δεκαετία τώρα!

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ