Μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας, με τους φοιτητές να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και πολλούς πανεπιστημιακούς να εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Παρόλαυτά την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα επιτρέψει την λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ο Παύλος Μαρινάκης, αποκάλυψε ότι βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, με στόχο την ίδρυση αμιγώς ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε, «το ότι προχωράμε με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση δεν αναιρεί τη βούλησή μας, την πρόθεσή μας να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16. Εδώ μιλάμε για παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μετά την επικείμενη, ελπίζω – για να μην ξανακάνει κάποια “κωλοτούμπα” κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης – αναθεώρηση του άρθρου 16- θα έχουμε σύσταση εξ’ αρχής ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Άρα, νομίζω ότι η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι πολύ σωστό αυτό το οποίο λέει ο υπουργός Παιδείας».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως οι προτάσεις της αξιοποιήθηκαν και το νομοσχέδιο ενισχύει την διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου. Αποδεικνύεται, πως η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μια ευρύτερη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αυξάνεται σε 1 δισ. ευρώ, μέσα από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».
Η κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο έχει τρεις ανησυχίες:
- Αν θα υπάρξουν «διαρροές» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
- Τι θα γίνει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών
- Αν θα υπάρξει «πειστικό» ενδιαφέρον για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα