Η κοροϊδία της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εφαρμογή των νέων μέτρων για την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα η επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος είναι απόλυτα ανούσια, αφού οι πολυεθνικές ρυθμίζουν από μόνες τους το υποτιθέμενο κόστος του προϊόντος, κάνοντας μία απλή υπερτιμολόγηση κατά την εισαγωγή.

Η κυβέρνηση δεν επέλεξε ανα κάνει διατίμηση στην τιμή, και περιορίστηκε στην «κοροϊδία», να θέσει δηλαδή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους.

Η τροπολογία προβλέπει την απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες σε προϊόντα για τα οποία έχει ανακοινωθεί και εφαρμόζεται αύξηση τιμών από τις Ι0 Ιανουαρίου και μετά. Δηλαδή από την ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.

Επιπλέον, τη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων, όπως αυτές διαμορφώνονται πριν από κάθε έκπτωση, προσφορά ή άλλη προωθητική ενέργεια. Η μείωση αυτή ισούται, κατ’ ελάχιστον, με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το 2023.

Τέλος υποχρεώνει τους προμηθευτές να διαθέτουν στο λιανεμπόριο τα προϊόντα που παρασκευάζουν σε καθαρές τιμές, δηλαδή χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές. Σε αυτό το πλαίσιο επιτρέπεται το πιστωτικό τιμολόγιο μόνο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Πρόκειται για ένα μέτρο που επηρεάζει προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

Για τους παραβάτες θεσμοθετούνται με την τροπολογία, ποινές αλλά και πρόστιμα ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός αποκλειστικής προθεσμίας

β) πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 2.000.000 ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του προστίμου.

Όσον αφορά στις τιμές στο βρεφικό γάλα η τροπολογία προβλέπει ότι οι εταιρίες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης, από την 1η Μαρτίου του 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μεικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος προσαυξημένο κατά 7%.

Για τη μη εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να τίθενται περιορισμοί στο ύψος του λειτουργικού κόστους ανά κατηγορία προϊόντων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ