Η κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις φέρνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Η χθεσινή δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει τώρα, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για το τι σκέπτεται η κυβέρνηση για το θέμα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Dnews τόνισε ότι, «Είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας».

Μάλιστα, στην ερώτηση που του έγινε σχετικά με μια ενδεχόμενη συνεργασία της ΝΔ με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο: «Δεν μπορώ να δω την κυρία Λατινοπούλου ως κυβερνητικό μας σύμμαχο. Αν όμως σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς. Οι συμβιβασμοί αυτοί δεν είναι καλό πράγμα στην πολιτική, γιατί ενισχύουν την απαξία του πολιτικού συστήματος. Για αυτό και θα το επαναλάβω: χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει ισχυρή κυβέρνηση».

Η αλήθεια είναι ότι η αναφορά του υπουργού Υγείας δεν ξάφνιασε πολλούς, καθώς γαλάζια στελέχη έλεγαν ότι ούτε ο πρωθυπουργός έκλεισε εντελώς το θέμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της Πηνελόπης Νάσσου στο topontiki.gr, τους τελευταίους τρεις μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις από τους συνεργάτες του να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου κατεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας και ανεβάζοντας το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, αλλά ο ίδιος για την ώρα εμφανίζεται αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο λόγος που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού του εισηγούνται αυτές τις αλλαγές είναι προφανής. Η ΝΔ δημοσκοπικά βρίσκεται σε διαδικασία ελεύθερης πτώσης. Αλλά ακόμα και αν καταφέρει να συγκρατήσει στο τέλος τις δυνάμεις της, με τίποτα δεν θα πιάσει το ποσοστό του 41% που χρειάζεται για την αυτοδυναμία ώστε να κερδίσει το μπόνους των 50 εδρών.

Την ίδια ώρα, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ αυξάνουν τα ποσοστά τους φτάνοντας συνολικά από 17% έως 20%.

Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί στην ανάγκη της κ. Λατινοπούλου που το κόμμα της καταγράφεται δημοσκοπικά με ένα 4% ή της Νίκης που κινείται στο 3,5%. Προφανώς θα ήθελε να αποφύγει για πολλούς και ευνόητους λόγους τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, παρά το γεγονός ότι σε πολλές μετρήσεις εμφανίζεται τρίτο κόμμα με 10%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πάντως χθες, ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Το ξεκαθαρίζω». Από την άλλη πλευρά, η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα είπε ότι «αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ