Η κατάρρευση της ΝΔ φέρνει κυβέρνηση Τσίπρα – Σε τραγική κατάσταση ο Μητσοτάκης – Τα ποσοστά που δείχνουν ανατροπή

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δημιουργεί η σταδιακή, όσο και ραγδαία φθορά της κυβέρνησης τους τελευταίους ειδικότερα μήνες, με την κατάσταση να δείχνει –στην παρούσα φάση τουλάχιστον– μη αναστρέψιμη. Εγκλωβισμένος μεταξύ πανδημίας και ακρίβειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολιτικά απομονωμένος, ενώ δείχνει να έχει χάσει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστά πέριξ του 30% ή και χαμηλότερα αφήνει ανοιχτές όλες τις πιθανότητες για τις επόμενες εκλογές και απειλεί να μετατρέψει την υπόθεση σε πολιτικό θρίλερ. Πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, με το σκεπτικό ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη φτάσει στη χώρα μας.

Που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνει ακόμη πιο επώδυνη και ως εκ τούτου ακόμη μεγαλύτερη η αγανάκτηση για την κυβέρνηση. Με τα σημερινά δεδομένα η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ωστόσο αν το ποσοστό της κινηθεί πέριξ του 30% είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη ημέρα. Και μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΜέΡΑ25), εφόσον υπάρχουν τα αριθμητικά δεδομένα (έδρες στη Βουλή), να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

H αισιοδοξία του Αλ. Τσίπρα

Εκεί ακριβώς (στην κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας) εδράζεται και η αισιοδοξία του Αλ. Τσίπρα, που σχεδόν μονότονα το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει ότι είναι εφικτός ο στόχος σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης και μάλιστα στις πρώτες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποτραπούν οι δεύτερες (επαναληπτικές) εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Το όλο εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο διαγράφεται, ω­στόσο, όσο η εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας υποχωρεί τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. Με το ίδιο πάντα σκεπτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δεσμεύσει πολιτικά την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει την επομένη των εκλογών. Το ενδεχόμενο της ανατροπής με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις και απασχολεί και, πολύ περισσότερο, φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα υπουργοί είχαν χαρακτηρίσει μια τέτοια εξέλιξη ως «περιφρόνηση της βούλησης του ελληνικού λαού». Ενώ υποστήριξαν ότι μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος θα συνιστούσε πολιτική ανωμαλία και θα προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις, πολιτικές και κοινωνικές. Προσέγγιση που προδίδει φόβο για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης

Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της θητείας της. Με την πανδημία από τη μια να αντέχει και να ανεβάζει σταθερά τον αριθμό των θανάτων και την ακρίβεια από την άλλη να σαρώνει τη χώρα και να κάνει δυσβάστακτη την καθημερινότητα των πολιτών, οι επόμενοι μήνες για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη θα είναι πορεία σε ναρκοπέδιο και μέσα από Συμπληγάδες Πέτρες. Ο πρωθυπουργός είχε στηρίξει όλες τις ελπίδες του στην ανάκαμψη της οικονομίας για να διεκδικήσει τη νίκη και την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του οι προσδοκίες του καταρρέουν. Όλοι σχεδόν οι οικονομικοί δείκτες ακολουθούν καθοδική τροχιά σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, με κυριότερο αυτόν της ανάπτυξης.

Oρισμένα projects έχουν παγώσει και άλλα καθυστερούν να ξεκινήσουν

Ταυτόχρονα, στο μέτωπο των επενδύσεων υπάρχει στασιμότητα, ορισμένα projects έχουν παγώσει και άλλα καθυστερούν να ξεκινήσουν, με συνέπεια το κυβερνητικό αφήγημα για… χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας να μπαίνει στο συρτάρι επ’ αόριστον. Μοναδική αχτίδα ελπίδας ο τουρισμός, που, όπως όλα δείχνουν, θα καταγράψει μια πολύ καλή χρονιά, δεν αρκεί ωστόσο για να αλλάξει τη γενικότερη εικόνα της χώρας. Και μαζί την προδιαγεγραμμένη πορεία για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

\

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...