Η Ευρώπη δεν έχει αφήσει εντελώς πίσω της την ενεργειακή κρίση – Τι μπορεί να πυροδοτήσει νέες αυξήσεις στις τιμές

Πριν από ένα χρόνο παρακολουθούσαμε την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και αναρωτιόμασταν αν θα βγάλουμε τον χειμώνα. Ένα χρόνο μετά η ενεργειακή κρίση δεν βρίσκεται ψηλά στις αγωνίες της Ευρώπης, οι τιμές έχουν πέσει και οι κυβερνήσεις αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Όμως, σύμφωνα με την EON, η Ευρώπη δεν έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και εξακολουθεί να κινδυνεύει από νέα εκτίναξη των τιμών αυτόν τον χειμώνα.

«Υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής», δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα-ρεκόρ που βρέθηκαν πέρυσι. Την ίδια ώρα, οι αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες ενόψει του χειμώνα. Ωστόσο, η γερμανική ενεργειακή εταιρεία προειδοποίησε ότι εάν ξαφνικά γεγονότα όπως οι απρογραμμάτιστες ελλείψεις στον εφοδιασμό συμπέσουν με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Η EON ανακοίνωσε επίσης ότι αύξησε τις επενδύσεις της στην ενεργειακή μετάβαση για να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη καθώς οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο «πράσινες», κάτι που θα βοηθήσει επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής. Συγκεκριμένα, δαπάνησε περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε υποδομές το πρώτο εξάμηνο του 2023- πρόκειται για αύξηση κατά 36% σε σχέση με πέρυσι- και επιβεβαίωσε το επενδυτικό της σχέδιο για περίπου 5,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...