Η ελπίδα αγνοείται στη Γάζα

Οι Ισραηλινοί φαίνεται να έχουν χάσει την πίστη τους στη λύση των δύο κρατών, μια στάση που αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη πραγματικής επένδυσης σε αυτήν την προοπτική, ακόμα και πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, μια συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ένα κράτος-φρούριο, πάντα σε πολεμική ετοιμότητα.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Israel Democracy αναφέρει ότι το 75% των Εβραίων Ισραηλινών πιστεύει πως η κυβέρνηση πρέπει να αγνοήσει τις διεθνείς πιέσεις για πολιτική λύση. Από την άλλη πλευρά, μια δημοσκόπηση της Gallup υποδεικνύει ότι το 65% του πληθυσμού αντιτίθεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η Πολιτική Επιρροή των Εποίκων στη Δυτική Όχθη

Μετά την 7η Οκτωβρίου, οι πολιτικές απόψεις των εποίκων στη Δυτική Όχθη έχουν επικρατήσει στο Ισραήλ. Αυτή η τάση, παρόλο που δεν είναι αρκετή για να σώσει πολιτικά τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, δίνει τον τόνο στην πολιτική κατεύθυνση της χώρας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κοινή γνώμη φαίνεται να συμφωνεί με τη βασική επιλογή του Νετανιάχου να αποκλείει κάθε πολιτική διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους.

Η Στάση της Διεθνούς Κοινότητας και ο Ρόλος της Ισραηλινής Κυβέρνησης

Η πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων φαίνεται περισσότερο ως ένα παιχνίδι με τον χρόνο εκ μέρους του Νετανιάχου, παρά ως μια ειλικρινής προσπάθεια για βιώσιμη λύση. Παράλληλα, η στάση της Δύσης και ιδιαίτερα του Τζο Μπάιντεν, παραμένει αμφίσημη, με την απροθυμία να ασκηθούν ουσιαστικές πιέσεις στο Ισραήλ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέ Μπορέλ εκφράζει δυσαρέσκεια προς την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά πραγματικές πολιτικές κινήσεις φαίνεται να λείπουν.

Προοπτικές και Συμπεράσματα για το Μέλλον

Σε αυτό το περίπλοκο πολιτικό πεδίο, εμφανίζονται κάποιες φωνές αιρετικές, όπως αυτή του πρώην ηγέτη της Φάταχ στη Γάζα, Μοχάμεντ Νταχλάν, που προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική. Ωστόσο, η ισορροπία των δυνάμεων και οι γεωπολιτικές πραγματικότητες παραμένουν αμετάβλητες, εγείροντας ανησυχίες για την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ