Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις αγορές να μην στοιχηματίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού, αν οι επενδυτές συνεχίσουν να στοιχηματίζουν υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης, προειδοποίησε ο επικεφαλής της βελγικής Κεντρικής Τράπεζας, Πιέρ Ουνς, σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη.
«Οι αγορές έχουν μια «αισιόδοξη» άποψη αναμένοντας την πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το τρέχον επίπεδο του 4% μόλις τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας. «Είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα μειώσουμε τα επιτόκια;» αναρωτήθηκε ο Πιέρ Ουνς. «Τότε θα έχουμε μια λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να χρειαστεί να κάνουμε διόρθωση προς την άλλη κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης ,ο οποίος είναι ένα από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Οι αγορές προεξοφλούν πιθανές περικοπές στο κόστος δανεισμού μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη αγωνίζεται να αποκτήσει δυναμική και να επιβραδύνει δραστικά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Φρανκφούρτη εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών και για το γεγονός ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τις τιμές της ενέργειας.
«Νομίζω ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα, όταν αποκλείουν την πιθανότητα να πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να πρέπει να παραμείνουμε στο 4% για περισσότερο», δήλωσε ο Ουνς.
«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, θα το μεταφέρουμε μέσω της προβολής μας και μέσω της επικοινωνίας μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν οι αγορές δεν συμπεράνουν από αυτό ότι θα είναι υψηλά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μας για τα επιτόκια και να τα αυξήσουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε».
Χάρη στις «πρόσφατες οριακές θετικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό», ο Βέλγος τραπεζίτης δεν προβλέπει αλλαγές στο κόστος δανεισμού στις επόμενες δύο συναντήσεις του ΔΣ της ΕΚΤ.
«Αυτό μετακινεί το ερώτημα στην επόμενη αβεβαιότητα: θα δούμε κάποια αντίσταση στον πληθωρισμό στο 3% ή κάτι τέτοιο λόγω των μισθών;», είπε και πρόσθεσε. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να μάθουμε μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο».