Η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα για το πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά της ΝΔ μετά το χειμώνα που έρχεται

Την εκτίμηση ότι όσο μπαίνουμε στον χειμώνα τόσο η φθορά της κυβέρνησης θα λειτουργεί με γεωμετρική πρόοδο αναλύει σε συνομιλητές του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αποδίδοντας το καθοδικό σπιράλ του κυβερνητικού επιτελείου στην αδράνεια αντιμετώπισης των δύο εν εξελίξει μεγάλων κρίσεων, αυτής της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι καταλυτικός για τις πολιτικές εξελίξεις και συσχετισμούς, φέρεται να σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ωστόσο ότι η ραγδαία φθορά του κ. Μητσοτάκη απομακρύνει έτι περαιτέρω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού όλα θα είναι ρευστά. Ως εκ τούτου, η Κουμουνδούρου θα εντείνει τη ρητορική καθαρής νίκης – προς διάψευση των σχετικών μετρήσεων – στις εκλογές της απλής αναλογικής με το βλέμμα και στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ενώ την ίδια ώρα στοίχημα αποτελεί η σημαντική ανανέωση, ανάδειξη νέων προσώπων με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική γείωση που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό, με τη νέα αρχή να γίνεται με το think tank συμβούλων του κ. Τσίπρα που έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις.

Στο μέτωπο της πανδημίας η Κουμουνδούρου ανεβάζει στροφές, εντείνοντας σε καθημερινό επίπεδο πλέον το πρέσινγκ προς το Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση του ΕΣΥ και την έκρηξη θανάτων – κυρίως εκτός ΜΕΘ. Η χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση – αν και με καθυστέρηση όπως σημειώνουν – για τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου για πλημμελή στελέχωση πρόχειρων ΜΕΘ με αποτέλεσμα την έκρηξη της θνητότητας σε επίπεδα ευρωπαϊκού ρεκόρ, αποτελεί επιβεβαίωση της επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Δεν κρύβουν πάντως το φόβο τους πως με τη ρητορική περί τιμωρητικών μέτρων «μόνο για ανεμβολίαστους», τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα πάνω στα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα του Μεγάρου Μαξίμου στη λογική του ήσσονος πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση, θα γίνει μία τρύπα στο νερό, αφού η διασπορά στην κοινότητα αφορά τους πάντες, με τους εμβολιασμένους βέβαια να νοσούν στις πλείστες των περιπτώσεων με ήπια συμπτώματα και σπάνια να καταλήγουν.

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας επεξεργάζεται με στενούς συνεργάτες του τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με διττό στόχο: Αφενός να πιέσουν αφόρητα στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων κοινής λογικής για την ανάσχεση της πανδημίας και την αποτροπή ενός – επερχόμενου όσο και αν ξορκίζεται – καταστροφικού λοκντάουν, αφετέρου την περαιτέρω πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβερνώσας παράταξης μέσα από την ανάδειξη ως μοναδικού κριτηρίου διαχείρισης της πανδημίας το πολιτικό κόστος και όφελος.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της ακρίβειας, οι πληροφορίες και οι μελέτες που φθάνουν στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου μόνο ευοίωνες δεν είναι. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της κυβέρνησης για παροδικότητα του φαινομένου έκρηξης των τιμών σε ενέργεια και προϊόντα, όλα δείχνουν πως η υποχώρησή του θα καθυστερήσει, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ύφεσης και φτωχοποίησης. Η έκρηξη του πληθωρισμού τον Οκτώβριο και οι τεράστιες ανατιμήσεις σε όλο το εύρος της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών και τις επερχόμενες νέες ανατιμήσεις στο ρεύμα, που το Δεκέμβρη αναμένεται να φθάσουν και το 150%, καθιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έρμαια της κρίσης, με τα εν τέλει 39 ευρώ της κρατικής επιδότησης να εκλαμβάνονται ως «ασπιρίνες σε καρκινοπαθή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ