Η Γερμανία βάζει «μπουρλότο» στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Του Μιχάλη Ψύλου

Ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ αξιώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, διαφωνώντας κάθετα με τις πιο ευέλικτες προτάσεις της Κομισιόν: «Γιατί είμαι τόσο δύσπιστος όταν πρόκειται για εξαιρέσεις στους δημοσιονομικούς κανόνες; Είναι απλό: οι κεφαλαιαγορές δεν ενδιαφέρονται για τα κίνητρα. Για τις κεφαλαιαγορές, το χρέος είναι χρέος και το υπερβολικό χρέος οδηγεί σε αστάθεια», εξήγησε ο Λίντνερ μετά από συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του Μάγκνους Μπρούνερ. «Το νέο χρέος θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο Λίντνερ.

Τον Απρίλιο, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μεγαλύτερη ευελιξία στη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Προτείνει μια μεμονωμένη «διαδρομή μείωσης του χρέους» με κάθε χώρα. Αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί για έως και επτά χρόνια και να αναγκάσει τα κράτη να υποχωρήσουν από τα υψηλά χρέη μετά την κρίση του κορωνοϊού και της ενέργειας.

Ιδιο «κορσέ» για όλους

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός ζητά τους ίδιους κανόνες για όλους. Πάνω απ ‘όλα, θέλει να διασφαλίσει ότι οι χώρες με υψηλά εθνικά ελλείμματα θα μειώνουν τον λόγο χρέους τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κάθε χρόνο. «Και το 1% δεν είναι πολύ φιλόδοξο», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Λίντνερ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, οι παλιοί κανόνες πρέπει να ισχύουν ξανά.

Τα κράτη μέλη διαπραγματεύονται την πρόταση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Αναβολή της αναθεώρησης

Με την άκαμπτη στάση του Λίντνερ συμφωνούν οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, αλλά αντιδρούν οι περισσότερες χώρες του Νότου. Συναίνεση δεν φαίνεται να υπάρχει. Ο Τζούλιο Τρεμόντι,πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας και πρώην υπουργός Οικονομικών, πρότεινε μάλιστα την αναβολή της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, κατηγορώντας τη Γερμανία για παραβίαση των κανόνων.

«Η μείωση του χρέους είναι σωστή, αλλά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε, πρέπει να σκεφτούμε πώς γεννήθηκε και πώς μεγάλωσε», δήλωσε ο Τρεμόντι σε συνέντευξή του στην La Stampa. «Για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε, πρέπει να πάμε πίσω στο 2003, όταν το ευρώ είχε υιοθετηθεί πριν ένα χρόνο», τονίζει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και εξηγεί: «Η ιστορία έτρεχε τότε και μας οδήγησε σε μια συνθήκη βασισμένη σε πολύ συμβατικούς και εξωπραγματικούς αριθμούς όπως το μέσο δημόσιο χρέος εκείνη την εποχή», λέει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Μπερλουσκόνι.

Αλλαγή μετά τις ευρωεκλογές

«Το Σύμφωνο που έχει ανασταλεί λόγω της Πανδημίας, σίγουρα πρέπει να αλλάξει. Μια τέτοια δομική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, πρέπει να γίνει μετά τις ευρωεκλογές», τονίζει ο Τρεμόντι και προτείνει: «Μετά τις εμπειρίες με τα ευρωομόλογα με τον Covid, είναι λογικό παράλληλα με την απαραίτητη μείωση των χρεών να αναπτυχθούν νέοι χρυσοί κανόνες στο Σύμφωνο Σταθερότητας: Να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό των χρεών οι επενδύσεις στην άμυνα και στο περιβάλλον»

Ο Τρεμόντι όπως και άλλοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι τονίζουν πώς «πρέπει να αναρωτηθούμε πώς γεννήθηκε το χρέος. Και γιατί έχει αυξηθεί τόσο πολύ στη διάρκεια της δεκαετίας. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι υπεύθυνος γι αυτό».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ