Η Βρετανία στέλνει πολεμικό πλοίο στη Γουιάνα, η Βενεζουέλα καταγγέλλει την «πρόκληση»

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες Κυριακή την ανάπτυξη πολεμικού πλοίου για την υποστήριξη της Γουιάνας, εν μέσω της κρίσης για την Εσεκίμπο, περιφέρεια με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο την οποία διεκδικεί η Βενεζουέλα· το Καράκας αντέδρασε καταγγέλλοντας την «πρόκληση» του Λονδίνου.

«Το HMS Trent θα μεταβεί στη Γουιάνα, περιφερειακό σύμμαχό μας και εταίρο μας στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, εντός του μήνα», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του BBC, το πολεμικό πλοίο παράκτιας περιπολίας αναμένεται να συμμετάσχει μετά τα Χριστούγεννα σε γυμνάσια μαζί με άλλους συμμάχους -δεν κατονομάζονται- στα ύδατα της πάλαι ποτέ βρετανικής αποικίας, στην οποία το Λονδίνο ήδη έδειξε την υποστήριξή του στέλνοντας στη χώρα τον υφυπουργό Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο Ντέιβιντ Ράτλεϊ.

Το HMS Trent, το οποίο συνήθως αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, εστάλη στις αρχές του Δεκεμβρίου στην Καραϊβική Θάλασσα στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες αντέδρασε στηλιτεύοντας την «πρόκληση».

«Πολεμικό πλοίο; Και μετά; Και (τι απέγινε) η δέσμευση να επιδειχθεί καλή θέληση και να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη; Και η υπόσχεση να μη γίνονται απειλές και να μη χρησιμοποιηθεί βία σε οποιαδήποτε περίσταση;» διερωτήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), αναφερόμενος στις δεσμεύσεις των προέδρων της Βενεζουέλας και της Γουιάνας, αντίστοιχα του Νικολάς Μαδούρο και του Ιρφάν Αλί, κατά τη συνάντησή τους τη 14η Δεκεμβρίου.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της Καραϊβικής και της Αμερικής μας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κάπου 125.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γουιάνας, ζουν στην Εσεκίμπο, που αποτελεί τα δυο τρίτα της επιφάνειας της χώρας.

Η Βενεζουέλα λέει πως το φυσικό σύνορο των δυο χωρών θα έπρεπε να είναι ο ποταμός Εσεκίμπο, όπως το 1777, την περίοδο της επικυριαρχίας της πάλαι ποτέ ισπανικής αυτοκρατορίας. Η Γουιάνα αντιτείνει πως τα σύνορα, η χάραξη των οποίων ανάγεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, ορίστηκαν το 1899 με απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου του Παρισιού.

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα από τον Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα κήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Την 3η Δεκεμβρίου, διεξήχθη σε αντίδραση στη Βενεζουέλα δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Εσεκίμπο, που έχει έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κι έχει υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.

Η σύνοδος κορυφής των προέδρων Αλί και Μαδούρο στα μέσα Δεκεμβρίου συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η ένταση, καθώς τα δεσμεύθηκαν να μη χρησιμοποιήσουν βία, αλλά δεν επέλυσε τη διένεξη – οι δυο χώρες παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους σε αυτή την προαιώνια διαφορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...