ΗΠΑ: «Ρίχνουν» λάδι στη φωτιά και 345 εκατ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν στην Ταϊβάν 345 εκατ. δολάρια σε αμυντικό εξοπλισμό, υπηρεσίες και εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας τις fast-track διαδικασίες με τις οποίες εγρκίνονται τα πακέτα παροχής βοήθειας στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου.

Ειδικότερα, το πακέτο θα περιλαμβάνει «κρίσιμα αμυντικά αποθέματα, αναγνώριση πολλαπλών τομέων, δυνατότητες κατά της θωράκισης και της αεράμυνας», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Μάινερς, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για συγκεκριμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που θα παρέχουν οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει τη μακροχρόνια δέσμευσή της να υποστηρίξει την αυτοάμυνα της Ταϊβάν, αλλά αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι με την υποστήριξή τους στο αυτοδιοικούμενο νησί πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Δεσμευόμαστε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν την ικανότητα που χρειάζονται για να αμυνθούν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας το Σάββατο. «Οπότε αυτό δεν αλλάζει σε σχέση με αυτό που κάναμε στο παρελθόν».

Το Πεκίνο θεωρεί το νησί κινεζική επαρχία που θα επανενωθεί κάποια στιγμή με την ηπειρωτική χώρα, μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας για τον σκοπό αυτόν. Επέκρινε γρήγορα την απόφαση.

«Η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη στους στρατιωτικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Ταϊβάν και στις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λίου Πενγκού. Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να δημιουργούν νέους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν».

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2023 στρατιωτική βοήθεια ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ παραμένουν εδώ και δεκαετίες ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του στρατού της Ταϊβάν, παρότι δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ