ΗΠΑ: Ξεκινά «βρώμικα» ο προεκλογικός αγώνας

Η κίνηση του Κέβιν Μακάρθι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, να ανακοινώσει ότι θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για έρευνες με τελικό στόχο την καθαίρεση του προέδρου Μπάιντεν από το αξίωμά του εξέπληξε ακόμη και τους συντρόφους του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. 14 μήνες πριν τις επόμενες εκλογές η προεκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, και όπως φαίνεται, θα είναι μια βρώμικη εκστρατεία. Εδώ και καιρό μεμονωμένοι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι εμπλέκεται σε υποτιθέμενες παράνομες οικονομικές συναλλαγές του γιού του, του Χάντερ Μπάιντεν, χωρίς να βρεθεί το παραμικρό.

«Κατάχρηση εξουσίας»

Τώρα βέβαια η υπόθεση αποκτά άλλη βαρύτητα μετά τη χθεσινές ανακοινώσεις του Μακάρθι. «Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε το επίσημο γραφείο του για να συντονιστεί με τους επιχειρηματικούς εταίρους του Χάντερ Μπάιντεν σχετικά με τον ρόλο του Χάντερ στην Burisma, μια ουκρανική ενεργειακή εταιρεία» είπε από το βήμα της Βουλής. «Παρά τους σοβαρές καταγγελίες φαίνεται ότι η οικογένεια του προέδρου έχει τύχει ειδικής μεταχείρισης από την ίδια τη διοίκηση Μπάιντεν. Μεταχείριση που δεν θα είχε λάβει διαφορετικά αν δεν ήταν συγγενής του προέδρου. Πρόκειται για καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας, παρεμπόδισης και διαφθοράς, που δεν διερευνήθηκαν περισσότερο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γι’ αυτό σήμερα δίνω εντολή στην επιτροπή της Βουλής μας να ξεκινήσει επίσημη έρευνα με στόχο την καθαίρεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αυτό το λογικό επόμενο βήμα θα δώσει στις επιτροπές μας την πλήρη εξουσία να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία και τις απαντήσεις για το αμερικανικό λαό».

Τα ποσοστά επιτυχίας καθαίρεσης του Μπάιντεν από το αξίωμά του είναι μηδενικά. Διότι ένας πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων κινήσει τη σχετική διαδικασία, κάτι που έγινε, και η Γερουσία εγκρίνει τη καθαίρεση με πλειοψηφία 2/3. Αλλά την πλειοψηφία στη Γερουσία έχουν οι Δημοκρατικοί. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Σούμερ έσπευσε να κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών.

Καθαίρεση ως πολιτικό όπλο;

«Συμπάσχω με τον πρόεδρο Μακάρθι. Είναι σε δύσκολη θέση. Αλλά μερικές φορές πρέπει να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει πολύ από τα όρια, δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τον αμερικανικό λαό και θέλουν απλώς να κάνουν κυνήγι μαγισσών, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό. Γι’ αυτό είμαι απογοητευμένος. Νομίζω ότι είναι παράλογο, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσουμε να μας σταματήσει εδώ στη Γερουσία από το να κρατήσουμε την κυβέρνηση ανοιχτή και να εργαστούμε με διακομματικό τρόπο».

Από τα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης η κίνηση Μακάρθι ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να ηρεμήσει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αυτή που υποστηρίζει ενθέρμως τον Ντόναλντ Τραμπ, και που από καιρό ζητά την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου υπό την απειλή ότι θα απομακρύνει τον Μακάρθι από το αξίωμά του, εάν δεν κινηθεί με ταχύτητα. Αλλά υπάρχουν και Ρεπουμπλικανοί που αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με σκεπτικισμό. Στο δίκτυο NBC, για παράδειγμα, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κεν Μπακ είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει αποδείξεις σε βάρος του Μπάιντεν.

 Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός βουλευτής, που δεν αναφέρει το όνομά του, είπε στο ειδησεογραφικό ιστότοπο «The Hill» ότι πρόκειται «για χάσιμο χρόνου». Οι διαδικασίες με στόχο την καθαίρεση ενός προέδρου θεωρούνται έσχατη λύση, αλλά χρησιμοποιούνται και ως πολιτικό όπλο. Τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν πολύ συχνά στην ημερήσια διάταξη. Η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Λίζα Μουκόφσκι μάλιστα αναρωτήθηκε, εάν ο πήχης για την διαδικασία παραπομπής ενός προέδρου «χαμηλώνει» κάθε χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κλίμα στη χώρα.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ