Εφημερίες «τρόμου» με τους υγειονομικούς υπό κατάρρευση και στοιβαγμένους τους ασθενείς

Οσο τα νοσοκομεία γεμίζουν με ράντζα, οι ΜΕΘ φρακάρουν, διασωληνωμένοι μένουν εκτός Εντατικής, το προσωπικό είναι ακόμη λιγότερο σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας και οι χώροι δουλειάς και Εκπαίδευσης γίνονται εστία διασποράς, η κυβέρνηση κάνει σαφές ότι θα προχωρήσει το «νέο ΕΣΥ», με τον λαό να πληρώνει και πάλι βαρύ τίμημα.

Διαβάστε τι γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr:

Η στήλη αναδημοσιεύει από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ένα πλήρες ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Έτσι ώστε οι αναγνώστες να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στη δημόσια υγεία:

«Οσο τα νοσοκομεία γεμίζουν με ράντζα, οι ΜΕΘ φρακάρουν, διασωληνωμένοι μένουν εκτός Εντατικής, το προσωπικό είναι ακόμη λιγότερο σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας και οι χώροι δουλειάς και Εκπαίδευσης γίνονται εστία διασποράς, η κυβέρνηση κάνει σαφές ότι θα προχωρήσει το «νέο ΕΣΥ», με τον λαό να πληρώνει και πάλι βαρύ τίμημα. Εξάλλου, η έγνοια της κυβέρνησης να «ξεπλυθεί» ο επιχειρηματικός τομέας Υγείας διατυπώνεται σε κάθε δημόσια παρέμβαση, με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, να διαφημίζει την «πλήρη συνεργασία» με τους επιχειρηματίες της Υγείας, πάντα με το αζημίωτο.

Προκλητικά δηλώνει μάλιστα πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της και «εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, αυτά θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που αναγγέλθηκαν και θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διάφορους χώρους», κάνοντας έτσι σαφές ότι η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο θα παραμείνει αλλά θα επιδεινωθεί.
Σε μια «διασταλτική» μάλιστα ερμηνεία τού πώς βλέπει την Εντατική Θεραπεία η κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες, «με μόνιτορ και με κανονική διαδικασία διασωλήνωσης. Αυτά τα κρεβάτια είναι στην πραγματικότητα κρεβάτια ΜΕΘ», ανέφερε προκλητικά.

Ράντζα παντού – ΜΕΘ πουθενά στην Αττική

Στο φόντο αυτής της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στα νοσοκομεία, η μία εφημερία «τρόμου» διαδέχεται την άλλη.

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», από τα 23 κρεβάτια ΜΕΘ Covid τις τελευταίες μέρες γέμισαν τα 20! «Πριν από 15 μέρες είχαμε 5 περιστατικά διασωληνωμένα και χτες το βράδυ ήταν 20, όλοι ανεμβολίαστοι. Στα Επείγοντα είναι πολύωρη η αναμονή, μετά τη λήξη κάθε εφημερίας δεν υπάρχουν κρεβάτια, οι γιατροί εξετάζουν τους ασθενείς στα φορεία», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Σήμερα το νοσοκομείο μετρά πάνω από 120 ράντζα στους διαδρόμους. Τα 33 κρεβάτια Covid έχουν γεμίσει. Κλινικές μοιράστηκαν στα δύο για Covid και άλλα περιστατικά, ενώ χτες το βράδυ, θάλαμοι της Ογκολογικής κλινικής υποδέχονταν ύποπτα Covid περιστατικά και στα διπλανά δωμάτια και σε ράντζα νοσηλεύονται ογκολογικοί ασθενείς. Ως σενάριο «ενίσχυσης» του νοσοκομείου εξετάζεται η μεταφορά ενήλικων ασθενών στην Παιδιατρική κλινική.

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η πληρότητα στα κρεβάτια ΜΕΘ είναι πλέον 100%, ενώ στις απλές κλίνες Covid η πληρότητα είναι στο 88%, με μόλις 10 διαθέσιμα κρεβάτια κενά.

Το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» έχει ήδη φρακάρει, είναι κατειλημμένα και τα 75 κρεβάτια Covid, ΜΕΘ Covid το νοσοκομείο δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή, οι διασωληνωμένοι ασθενείς καθυστερούν να διακομιστούν μέχρι και δύο 24ωρα…

Εικόνες κατάρρευσης στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς κενή κλίνη ΜΕΘ Covid και με πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, με τις κλινικές να μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε Covid και το προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού.

Χτες το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ολοκλήρωσε την εφημερία με 46 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ και με 4 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (σε αίθουσα χειρουργείου και σε απλή κλινική Covid). Την ίδια ώρα τουλάχιστον 9 κλίνες ΜΕΘ από τις 18 που είχαν δημιουργηθεί με χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 1821» και εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Μάη, μέχρι και χτες παρέμεναν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού!

Χτες πια ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται η λειτουργία τουλάχιστον των 6 από τις 9 μη λειτουργούσες με την άφιξη 4 εντατικολόγων από την Αθήνα και με πιθανή μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου που ήδη υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο ΑΧΕΠΑ χτες τουλάχιστον 5 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και στο «Παπαγεωργίου» άλλοι 5 νοσηλεύονταν σε κλίνες στην ΩΡΛ που βαφτίζονται ΜΑΦ.

Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» ετοιμάζεται και πάλι να μετατραπεί εξολοκλήρου σε Covid, ενώ στην ίδια κατεύθυνση οδηγείται και το Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», με τη μετατροπή της μίας κλινικής μετά την άλλη σε κλινικές κορονοϊού.

Σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν μόνο σε Χαλκίδα και Λαμία

Οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Στερεάς Ελλάδας σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά κατά τις περιοδείες που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΚΚΕ στο πλαίσιο πανεξόρμησης του Κόμματος σε δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και για πληθυσμό 550.000 κατοίκων περίπου, κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν μόνο στα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Λαμίας. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας υπάρχουν 12 κλίνες αποκλειστικά για τις ανάγκες ασθενών με Covid, ενώ 6 ακόμη κλίνες διατίθενται για τις ανάγκες της πανδημίας στο Νοσοκομείο Λαμίας, οι οποίες τους τελευταίους μήνες είναι μόνιμα γεμάτες.

Ωστόσο, ακόμη και οι λιγοστές κλίνες ΜΕΘ που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της περιοχής λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη Χαλκίδα για κάθε 4 ασθενείς σε ΜΕΘ αντιστοιχεί μόλις ένας νοσηλευτής, ενώ με συνεχείς εφημερίες καλύπτονται οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Στο Νοσοκομείο Λαμίας, κλίνες ΜΕΘ που εξοπλίστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο με δωρεές δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Χαρακτηριστικές είναι και οι ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και άλλων σοβαρών περιστατικών υγείας, όπως αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι και παθολόγοι.

Μάλιστα, για να καλυφθούν εφημερίες γίνονται συνεχείς μετακινήσεις είτε από Κέντρα Υγείας είτε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μετακίνησης αναισθησιολόγων από τα Νοσοκομεία της Καρύστου, της Χαλκίδας και του Βόλου για την κάλυψη εφημεριών στα Νοσοκομεία Λαμίας και Καρπενησίου. Παράλληλα, οι ανάγκες των κλινικών Covid καλύπτονται ακόμη και με ειδικότητες που δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση της νόσου. Ακόμη χειρότερη από τα Νοσοκομεία της Χαλκίδας και της Λαμίας είναι η κατάσταση στα μικρότερα νοσοκομεία, όπως της Θήβας, της Λιβαδειάς, της Αμφισσας, του Καρπενησίου, της Κύμης και της Καρύστου.

Στο Νοσοκομείο Θήβας, το οποίο καλύπτει μία περιοχή με αυξημένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες, υπηρετεί μόλις ένας αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλες βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγου. Μόλις ένας αναισθησιολόγος υπηρετεί και στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν ειδικότητες νευρολόγου, γαστρεντερολόγου, ουρολόγου, ΩΡΛ κ.ά. Ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγων, παθολόγων και καρδιολόγων, οι οποίες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την επιβολή της αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό, υπάρχουν και στο Νοσοκομείο Αμφισσας. Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς χαρακτηριστικές είναι οι ελλείψεις ακτινολόγων, ενώ η Παιδιατρική κλινική έχει μετατραπεί σε Covid και το ουρολογικό τμήμα παραμένει κλειστό εδώ και δύο χρόνια, μετά και τη συνταξιοδότηση του γιατρού.

Σε αυτές τις τραγικές ελλείψεις, μάλιστα, η κυβέρνηση απαντάει με τις «συνταγές» που τις οξύνουν, όπως με το «νέο ΕΣΥ», της έντασης της επιχειρηματικής δράσης και του «νέου υγειονομικού χάρτη», που όπως διαρρέεται περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης νοσοκομείων σε κοντινή απόσταση, όπως τα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς.

Θεσσαλία: Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της και την ανάγκη να παρθούν μέτρα

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν χτες στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς και υγειονομικοί του Βόλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο νοσοκομείο, στέλνοντας το μήνυμα της διεκδίκησης για την ουσιαστική θωράκισή του.

Οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν πως το υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί εδώ και μέρες πέρα από κάθε όριο, με τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή του λαού. Απαίτησαν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την αντιμετώπιση των εγκληματικών ελλείψεων των μονάδων Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να σωθούν ζωές.

Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως όλες αυτές τις μέρες γίνονται διακομιδές ασθενών, καθημερινά «μετατρέπονται» κλινικές και κλίνες, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών. Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει ένας παθολόγος για 110 ασθενείς και κανένας πνευμονολόγος σε όλο το νοσοκομείο.

«Οι ασθενείς θα έχουν μειωμένη φροντίδα»

Στην κυνική αυτή παραδοχή προχώρησε η αναπ. υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, σε μια πόλη που μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα των υγειονομικών με ποιο προσωπικό θα γίνει ο διπλασιασμός των κλινών για ασθενείς COVID από 30 σε 60, η αναπ. υπουργός αρκέστηκε στην κυνική παραδοχή ότι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό αναγκαστικά «οι ασθενείς θα έχουν μειωμένη φροντίδα».

Αντίστοιχα οι υγειονομικοί ανέδειξαν την τεράστια έλλειψη παθολόγων που είναι μόλις 8 αντί 13 οργανικών θέσεων, ενώ είναι ταυτόχρονα επιφορτισμένοι για την Παθολογική κλινική, τα ΤΕΠ και την κλινική υπόπτων COVID.

Επανέλαβαν το πάγιο αίτημα για άμεση κάλυψη με μόνιμους διορισμούς όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών, που φτάνουν το 30% στο νοσοκομείο και πάνω από 75% στα Κέντρα Υγείας. Ενώ, απέναντι στο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, η απάντηση της υπουργού ήταν ότι «όλοι οι επικουρικοί γιατροί δεν είναι καλοί και δεν κάνουν»!

Οι υγειονομικοί κατέθεσαν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, όπως για παράδειγμα την επίταξη της κλινικής αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» που παραμένει κλειστή και έχει διαθέσιμα περισσότερα από 40 κρεβάτια με δυνατότητα παροχής οξυγόνου. Η μόνη σαφής απάντηση που δόθηκε από την αναπ. υπουργό ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα «αξιοποιηθεί» περισσότερο στη συνέχεια της πανδημίας, εννοώντας άλλη μία φορά την αποστολή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές λίγο πριν την πλήρη ανάρρωση και το εξιτήριο με παχυλές αποζημιώσεις».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ