Ευρωπαϊκός Τύπος: «Παντοδύναμη η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη»

«Στην Ελλάδα το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνει παντοδύναμο από τις βουλευτικές εκλογές», γράφει η γαλλική Le Monde, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Με πάνω από το 40% των ψήφων, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία. Τα αριστερά κόμματα υφίστανται βαριά ήττα και θα δυσκολευτούν να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στη Βουλή», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η Le Monde δημοσιεύει δήλωση του Μάνου Παπάζογλου,αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος τονίζει ότι «από το 1974, δηλαδή τη μεταδικτατορική περίοδο, είναι πρωτόγνωρο στην Ελλάδα ένα κόμμα να συγκεντρώνει πάνω από 40% των ψήφων με το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να είναι κάτω από το 20% ». Όπως λέει ο κ. Παπάζογλου στη Le Monde,«ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης, με αριστερά κόμματα που δεν συνεννοούνται, είναι ανησυχητικός, γιατί δεν θα μπορέσει να ελέγξει το κοινοβουλευτικό έργο και να ασκήσει ηχηρή κριτική στην κυβέρνηση». Για τον πολιτικό επιστήμονα, ο Σύριζα θα επικεντρωθεί στην επούλωση των πληγών του τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να συζητηθεί γρήγορα η δύσκολη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ηγείται του κόμματος από το 2008.

Η ιταλιίκή La Repoubblica τονίζει: «Θρίαμβος των Συντηρητικών στην Ελλάδα. Τώρα ο Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει μόνος του».Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα , το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν «το χρονικό μιας προανακοινωθείσας νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Με ποσοστό 40,5% (μείωση 0,3% σε σύγκριση με τις 21 Μαΐου) κέρδισε το βραβείο της πλειοψηφίας, εξασφαλίζοντας 158 έδρες από τις 300 της βουλής».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...