Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται»

Μία απαισιόδοξη πρόβλεψη σε ότι αφορά το τέλος της ενεργειακής κρίσης έκανε ό Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά V»- Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;»

Συγκεκριμένα έκανε την πρόβλεψη ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την υφιστάμενη κατάσταση αλλά εισέρχεται σε ένα κύκλο διαδοχικών ενεργειακών κρίσεων που θα την ταλαιπωρήσουν για χρόνια

«Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τώρα είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται». Αυτή είναι η εκτίμηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, όπως τη διατύπωσε νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά V»- Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;» και σε πάνελ με θέμα «Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας», με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos εξήγησε ότι «οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας στην Ευρώπη και όχι μόνο αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση «χθες», χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς την εξασφάλιση για το πληθυσμό του πιο βασικού αγαθού που είναι η ενέργεια».

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι αν και έχουμε αποφασίσει πως το καύσιμο μετάβασης, χωρίς αμφιβολία, θα είναι το φυσικό αέριο «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχθούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις, -πολλών δισεκατομμυρίων-, προς αυτή την κατεύθυνση και το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταικά».

Παράλληλα τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας για το φυσικό αέριο. «Τώρα πάνω στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αυτές όμως είναι πολιτικές δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε ότι «ξεχνάμε τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, καθώς τα αιολικά και τα φωτοβολταικά λειτουργούν μόνο όταν έχει άνεμο και ήλιο», ενώ δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευσης κάτι που θα χρειαστεί χρόνο…

«Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, για τις οποίες οι επενδυτές ανά τον κόσμο σε βάζουν στη μαύρη λίστα αν ασχολείσαι, κι όταν έρθει η ώρα διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν φυσικό αέριο», όπως τόνισε.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι για το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη η κατάσταση, καθώς υπάρχει άφθονο, ενώ στο φυσικό αέριο η μόνη που διαθέτει υπερβάλλουσες ποσότητες, -και το σύστημα αγωγών για την εξαγωγή τους-, είναι η Ρωσία.

Με βάση τα παραπάνω, ο Ευ. Μυτιληναίος θεωρεί ότι «αυτή είναι μια πρώτη κρίση εκ των πολλών που θα ζήσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική πράσινη μετάβαση».

Σχετικά με την επάρκεια καυσίμων για τον ερχόμενο χειμώνα, εκτίμησε ότι όσον αφορά το πετρέλαιο θα υπάρχει επάρκεια καθώς ο ΟΠΕΚ μπορεί πολύ γρήγορα να αυξήσει την παραγωγή αν χρειαστεί, ενώ για το φυσικό αέριο διαβλέπει έλλειψη.

Ο Ευ. Μυτιληναίος ανέφερε σχετικά με την παράλληλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης ότι το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ετοιμαστεί κατάλληλα, δεν επενδύσαμε τα απαραίτητα κονδύλια, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτή την υπόθεση. «Άρα ή θα πάμε όντως πολύ γρήγορα όπως υποστηρίζουν οι φανατικοί Πράσινοι και θα αντιμετωπίζουμε τη μία ενεργειακή κρίση μετά την άλλη ή ταυτόχρονα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε και υποδομές για την υποστήριξή της», όπως είπε.

Οι απειλές για την ανάκαμψη

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στον συνδυασμό που απειλεί το θετικό momentum της ανάκαμψης τονίζοντας ότι «στην μετά την πανδημία περίοδο υπάρχει αύξηση της ζήτησης και μείωση της προσφοράς με τον πληθωρισμό να είναι το φυσικό αποτέλεσμα που ακολουθεί».

Σχετικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σημείωσε ότι η σημερινή κρατική μηχανή δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλα κεφάλαια και ότι ορθώς η κυβέρνηση εμπιστεύθηκε τις τράπεζες. Ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι

δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να εντείνει ακόμη περισσότερο προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, έχοντας ως κίνητρο τα τεράστια κονδύλια που προγραμματίζονται να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Πάντως σε σχέση με το γενικότερο ερώτημα του συνεδρίου «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;» ο Ευ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η συνολική κρίση που ανέδειξε η πανδημία σε μεγάλο βαθμό, θα είναι πιθανότατα η κανονικότητα της ζωής μας από εδώ και στο εξής. «Ο κόσμος έχει εισέλθει σε ταχύτατες αλλαγές, όποιος τις καταλάβει τις κατάλαβε και προχώρησε, όποιος δεν τις καταλάβει θα μείνει πίσω, αλλά συνολικά προχωράμε με την κρίση ως κανονικότητα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Η τοποθέτηση της Γκιλφόιλ στην Αθήνα και οι business στα Βαλκάνια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η τοποθέτηση της Κίμπερλι...