Επ’ αόριστον αναβολή της δίκης του Τραμπ

Επ’ αόριστον αναβολή της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα με την κατηγορία της παράνομης κατοχής διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, αποφάσισε δικαστής, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθεί ενώπιον ενόρκων σε μία από τις δύο ομοσπονδιακές ποινικές υποθέσεις εναντίον του πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ είχε προηγουμένως προγραμματιστεί να δικαστεί στις 20 Μαΐου στην υπόθεση των εγγράφων που είχε αναλάβει ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, αλλά τόσο η πολιτική αγωγή όσο και η υπεράσπιση είχαν αναγνωρίσει ότι η ημερομηνία αυτή θα έπρεπε να αλλάξει.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Αϊλίν Κάνον, η οποία διορίστηκε στην έδρα από τον Τραμπ το 2020, δήλωσε ότι η δίκη δεν θα αρχίσει πλέον στις 20 Μαΐου, αλλά δεν όρισε νέα ημερομηνία. Η Κάνον προγραμμάτισε οι προδικαστικές ακροάσεις να διαρκέσουν έως τις 22 Ιουλίου.

Ο Τραμπ δηλώνει αθώος σε 40 ομοσπονδιακές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες διακρατούσε ευαίσθητα έγγραφα εθνικής ασφάλειας στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα το 2021 και παρεμπόδισε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να τα ανακτήσει. Ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών που διεκδικεί τον πρόεδρο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον είχε νικήσει πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Σμιθ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια για να φτάσει οποιαδήποτε ομοσπονδιακή υπόθεση κατά του Τραμπ σε δίκη πριν από τις εκλογές. Η Κάνον δεν έχει ακόμη αποφανθεί για πολλά νομικά ζητήματα που είναι κρίσιμα για την υπόθεση των εγγράφων και έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την υπεράσπιση του Τραμπ σε ορισμένα ζητήματα. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση που έχει αναλάβει ο Σμιθ και αφορά τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ φαίνεται έτοιμο να αναγνωρίσει ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν τουλάχιστον κάποια ασυλία από τη δίωξη για επίσημες πράξεις.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω την υπόθεση του Τραμπ που σχετίζεται με τις εκλογές, καθώς τα κατώτερα δικαστήρια θα καθορίσουν ποιες κατηγορίες εναντίον του καλύπτονται από αυτή τη νομική ασπίδα. Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν δηλώσει ότι η δίκη στην υπόθεση των εγγράφων δεν θα πρέπει να ξεκινήσει πριν από τις εκλογές, αλλά πρότειναν επίσης την ημερομηνία της 12ης Αυγούστου σε απάντηση σε εντολή του Κάννον να προτείνει χρονοδιάγραμμα για την υπόθεση. Ο Σμιθ πρότεινε ημερομηνία έναρξης τον Ιούλιο.

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν εργαστεί για την καθυστέρηση και των τεσσάρων ποινικών υποθέσεων που αντιμετωπίζει. «Βρισκόμαστε σε αυτή την απολύτως πρωτοφανή κατάσταση όπου ένας κατηγορούμενος θα έχει δυνητικά τη δύναμη να σταματήσει την ίδια του την ποινική δίωξη», δήλωσε ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου George Washington Ράνταλ Ελίασον, ειδικός σε ποινικές υποθέσεις «λευκού κολάρου». «Αυτό είναι ένα επιχείρημα για να φτάσει η υπόθεση σε δίκη πριν από τις εκλογές».

Ο Τραμπ δικάζεται σε πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από τις 15 Απριλίου με την κατηγορία ότι προσπάθησε παράνομα να αποκρύψει τα χρήματα που κατέβαλε στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016. Έχει επίσης κατηγορηθεί σε πολιτειακό δικαστήριο της Τζόρτζια για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020. Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει όλες τις νομικές υποθέσεις εναντίον του ως πολιτικά υποκινούμενες.

Οι κατηγορίες στην υπόθεση της Φλόριντα περιλαμβάνουν παραβάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, ο οποίος ποινικοποιεί τη μη εξουσιοδοτημένη κατοχή πληροφοριών εθνικής άμυνας, καθώς και συνωμοσία για παρακώλυση της δικαιοσύνης και ψευδείς δηλώσεις στους ερευνητές. Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Απρίλιο, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων Ρεπουμπλικανών και περισσότεροι από τους μισούς ανεξάρτητους δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ εάν οι ένορκοι τον καταδικάσουν για κακούργημα.

Εάν κάποια από τις δύο ομοσπονδιακές υποθέσεις φτάσει σε σώμα ενόρκων πριν από τις εκλογές, αυτό θα γίνει πιθανότατα τις εβδομάδες αμέσως πριν από τις 5 Νοεμβρίου, αποτέλεσμα που σίγουρα θα επισύρει κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές από τη νομική ομάδα του Τραμπ. «Οποιοσδήποτε δικαστής θα έπαιρνε παύση με την ιδέα να δικάσει έναν προεδρικό υποψήφιο έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο δικηγόρος Κελ Μακ Κλάναχαν, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και έχει εκπροσωπήσει μέλη της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών.

Αλλά μια νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο μπορεί να σημαίνει ότι καμία από τις δύο υποθέσεις δεν θα φτάσει ποτέ σε σώμα ενόρκων. Ως πρόεδρος, ο Τραμπ θα μπορούσε να δώσει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τις ομοσπονδιακές κατηγορίες ή να ζητήσει ο ίδιος χάρη. Η ομάδα του Σμιθ έχει πιέσει για επιθετικές προθεσμίες στην υπόθεση της Φλόριντα, υποστηρίζοντας ότι το κοινό έχει δικαίωμα σε ταχεία δίκη. Ο εισαγγελέας Τζέι Μπρατ δήλωσε στην Κάνον κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης ότι μια δίκη το φθινόπωρο δεν θα παραβίαζε τις κατευθυντήριες γραμμές του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που απαγορεύουν τη λήψη ερευνητικών μέτρων κοντά σε εκλογές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ