Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του 2024 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πληρωμή της πρώτης δόσης του 2024 για το επίδομα παιδιού.

Ο ΟΠΕΚΑ πραγματοποιεί πάντοτε τις πληρωμές την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Οπότε, θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου.

Σημειώνεται πως για δεύτερη χρονιά ισχύει η υποχρέωση για την φοίτηση τέκνων προκειμένου οι γονείς να λάβουν το επίδομα παιδιού – που αφορά περί τις 800.000 οικογένειες.

Πού γίνεται η αίτηση

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ στην ιστοσελίδα του, μετά τις 29 Μαρτίου η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου, προκειμένου να δεχθεί νέες αιτήσεις.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο – καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:

  • τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
  • η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Επίδομα Παιδιού, μπορούν να επισκεφθούν την σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ στη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://opeka.gr/oikogeneia/epidoma-paidiou-a21/.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ