Εξελίξεις με τους ομήρους της Χαμάς – Ποιοι μεσολαβούν για την απελευθέρωσή τους

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ- ICRC) βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η ΔΕΕΣ κάλεσε εξάλλου “τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων”.

“Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση”, υπογράμμισε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής.

Η κράτηση ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όλοι όσοι κρατούνται θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι, πρόσθεσε ο Καρμπόνι.

Δεκάδες Ισραηλινοί και αλλοδαποί – στρατιώτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά– πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταμετρήσει 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επίσημη απελευθέρωση ομήρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, επίσημη πηγή στο AFP.

Ο αξιωματούχος της ΔΕΕΣ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την τύχη των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς. Από τον πόλεμο έχουν ήδη σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, διακόπτοντας την παροχή νερού, ηλεκτρικού και καυσίμων.

Καθώς η ηλεκτροδότηση στη Γάζα έχει διακοπεί, “τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα νεογνά που βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες και τους ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες”, υπογράμμισε ο Καρμπόνι.

“Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία”, κατήγγειλε, τονίζοντας ότι ήδη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη. “Κανένας γονέας δεν θέλει να είναι αναγκασμένος να δίνει βρόμικο νερό σε ένα παιδί που διψά”, σημείωσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου