Εντείνεται η ανησυχία για τη γρίπη: Αναφορές ΕΟΔΥ και παρεμβάσεις από το Ινστιτούτο Παστέρ

Η δραστηριότητα των ιών της γρίπης συνεχίζει να είναι έντονη στην κοινότητα, με τη θετικότητα στη γρίπη να διατηρείται άνω του 10%, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ. Αυτό το ποσοστό θετικότητας υπερβαίνει το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης, σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Από την αρχή της επιτήρησης, 85 άτομα έχουν νοσηλευθεί με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ, εκ των οποίων το 99% με γρίπη τύπου Α και το 1% με γρίπη τύπου Β. Η κατάσταση αυτή αντανακλά τη σοβαρότητα του φαινομένου, καθώς ο τύπος Α της γρίπης οδηγεί σε πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα και αυξημένες νοσηλείες.

Ινστιτούτο Παστέρ: Ανάλυση και Επιτήρηση της Γρίπης

Το Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, που βρίσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, αποτελεί κεντρικό κόμβο για την εργαστηριακή διερεύνηση και επιτήρηση της γρίπης. Υπό την επιστημονική επίβλεψη του δρ Ε. Αγγελάκη και την τεχνική καθοδήγηση της δρ Μ. Εμμανουήλ, το εργαστήριο εστιάζει στην ανάλυση των επιδημιών που προκαλούνται ετησίως από τον ιό της γρίπης.

Τα δεδομένα του Εργαστηρίου για τη φετινή εποχή δείχνουν αυξητική τάση της γρίπης από τις αρχές Ιανουαρίου, με θετικότητα 38% κατά τη 2η εβδομάδα του έτους. Η γρίπη Α(Η1N1pdm09) αποτελεί το κύριο στέλεχος, προκαλώντας σημαντικό αντίκτυπο στην κοινότητα.

Επιτήρηση και Εμβολιασμός: Κεντρικά Θέματα της Προστασίας από τη Γρίπη

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης παρακολουθεί τις τάσεις του ιού και την ανταπόκριση των στελεχών στα αντιγριπικά φάρμακα. Τα δεδομένα του εργαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας για την επιλογή των στελεχών που θα αποτελέσουν τη σύσταση του αντιγριπικού εμβολίου.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού ως κυρίως μέτρο πρόληψης. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαρτάται από τη συσχέτιση με τα κυκλοφορούντα στελέχη. Στη φετινή χειμερινή περίοδο, η χρήση ενισχυμένων αντιγριπικών εμβολίων είναι καθοριστική για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Η γρίπη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, και η συνεχής παρακολούθηση και επιτήρηση του ιού είναι απαραίτητες για την προστασία της κοινωνίας. Η ετήσια εμβολιαστική κάλυψη και η έγκαιρη ανίχνευση μεταλλαγμένων ή ανθεκτικών στελεχών είναι κρίσιμα στοιχεία στη μάχη κατά της γρίπης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ