Ενίσχυση διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιράν: Οι 10 συμφωνίες

Η Τουρκία και το Ιράν σημείωσαν μια σημαντική εξέλιξη στις διμερείς τους σχέσεις με την υπογραφή 10 συμφωνιών σε διάφορους τομείς. Η ανακοίνωση αυτών των συμφωνιών έγινε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραχίμ Ρεΐσι, στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα.

Αυτές οι συμφωνίες αφορούν διάφορους στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, η επικοινωνία και η ασφάλεια. Σημαντικότερη αναμφίβολα είναι η «Συμφωνία Λειτουργίας» μεταξύ της τουρκικής ηλεκτρικής εταιρείας TEİAŞ και της Ιρανικής Διαχείρισης Δικτύου Ενέργειας, καθώς και το «Μνημόνιο Συνεννόησης για τη Συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα».

Ερντογάν επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων με το Ιράν, ιδίως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επίλυσης των τρέχουσων περιφερειακών συγκρούσεων και την προσπάθεια για μια σταθερή και ειρηνική περιοχή.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ρεΐσι, από την πλευρά του, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του για τη συνεργασία, τόνισε τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, επικεντρώνοντας στην ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών και ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...