ΕΚΤ: «Βλέπει» καλό οιωνό στη μάχη κατά της αύξησης των τιμών- Κορυφώνεται ο υποκείμενος πληθωρισμός

Το μεγάλο αγκάθι στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο υποκείμενος πληθωρισμός (ένας βασικός δείκτης του οποίου είναι ο δομικός πληθωρισμός), έχει πιθανώς «πιάσει» ταβάνι και και θα αρχίσει πλέον να υποχωρεί, παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές επίπεδό του, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο δομικός πληθωρισμός φιλτράρει τις πιο ασταθείς τιμές εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, και θεωρείται το προβληματικό στοιχείο στην Ευρωζώνη καθώς αν και ακολουθεί πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Η εκτίμηση των οικονομολόγων της ΕΚΤ είναι πιθανό να εδραιώσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε νέα αύξηση των επιτοκίων, μετά από εννιά αυξήσεις σε ένα επιθετικό κύκλο σύσφιξης προκειμένου να «δαμάσει» τον πληθωρισμό.

Στην τελευταία συνεδρίασή της, η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό. Επίσης, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ είχε δεσμευθεί να διεξαχθεί μια βαθύτερη ανάλυση των τάσεων του υποκείμενου πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο.

«Ο μέσος όρος και το διάμεσο επίπεδο του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι πιθανότατα κορυφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ στο άρθρο τους.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα απαριθμεί περίπου 10 δείκτες υποκείμενου πληθωρισμού, από μέτρα που απλώς εξαλείφουν τις παραδοσιακά ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έως πιο εξελιγμένους δείκτες που χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να επικεντρωθούν σε επίμονες συνιστώσες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, η πλειονότητα των δεικτών παρείχε χρήσιμες ενδείξεις για το πού κατευθύνονται συνολικά οι τιμές καταναλωτή σε «μεσοπρόθεσμη βάση», ένας σκόπιμα ασαφής όρος που γενικά θεωρείται ότι σημαίνει αρκετά χρόνια. Τα περισσότερα από τα μέτρα υποκείμενου πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν «δείχνουν σημάδια υποχώρησης» και η τελευταία μέτρηση για τον Ιούλιο ήταν «σε γενικές γραμμές σύμφωνη» με τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσαν.

Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,6%, μετά από άνοδο 6,8% τον Ιούνιο. Από τη στιγμή που αφαιρέθηκαν και το αλκοόλ και ο καπνός, ωστόσο, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 5,5% λόγω της επιτάχυνσης των τιμών των υπηρεσιών. Ο στόχος της ΕΚΤ για τον γενικό πληθωρισμό είναι το 2%. Κανένας από τους δύο δείκτες δεν αναμένεται να φτάσουν στο 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Η πρόσφατη χαλάρωση οφείλεται κυρίως στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, έγραψαν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι φαίνεται να έχει ξεκινήσει η πτώση και για τις υπηρεσίες.

Πάντως οι δείκτες για τον υποκείμενο πληθωρισμό εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ του 2,9% και του 6,9% τον Ιούνιο, αλλά εκείνοι με τη μεγαλύτερη προγνωστική ισχύ βρίσκονται «στο κάτω μισό αυτού του εύρους».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η παρακολούθηση του υποκείμενου πληθωρισμού θα πρέπει να συμπληρώνεται με «στενή παρακολούθηση των παραγόντων που είναι πιθανό να καθορίσουν τις εγχώριες πιέσεις τιμών μεσοπρόθεσμα, ιδίως τα εισερχόμενα στοιχεία για τους μισθούς, τα κέρδη και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Σχολιάζοντας σε podcast της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν υπερασπίστηκε την προσέγγισή της. «Εννοιολογικά είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στον υποκείμενο πληθωρισμό, αλλά είναι περισσότερο δουλειά από το κανονικό να καταλάβουμε πού βρίσκεται», είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι πιέσεις τιμών στην Ευρωζώνη «θα πρέπει να μειωθούν αρκετά αργότερα φέτος».

Ο επίμονος πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς οι οικονομίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τους κλυδωνισμούς στην προσφορά, που χρονολογούνται από την εποχή της πανδημίας, και από την ενεργειακή κρίση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ