Εκτινάχθηκαν οι τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη – Πρωταθλήτρια στα μέτρα στήριξης η Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί

Σε δυσθεώρητα επίπεδα πάνω από τα 700 ευρώ/ΜWh εκτινάχθηκαν σε πολλές αγορές της Ευρώπης οι τιμές χονδρικής ρεύματος. Το νέο αυτό δραματικά ρεκόρ ήρθε εν μέσω διπλού ηλεκτροσόκ: Αφενός από το άλμα των spot τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF έως και τα 322 ευρώ/MWh και αφετέρου από την ανακοίνωση της γαλλικής EDF για περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκ νέου ενεργοποίηση του στόλου των πυρηνικών της μονάδων, εξέλιξη που διευρύνει το κενό στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα (που καλύπτεται από εισαγωγές ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο κυρίως από Γερμανία και Ιταλία).

Στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται για σήμερα στα 402,03 ευρώ/ MWh με οριακή αύξηση σε σχέση με χθες, μια τιμή που προφανώς μόνο χαμηλή δεν είναι, αλλά φαίνεται έτσι αν συγκριθεί με τα 718,71 ευρώ της γειτονικής Ιταλίας, που έχει σήμερα τον διόλου επίζηλο τίτλο της ακριβότερης χονδρεμπορικής αγοράς της Ε.Ε.

Η τιμή στη χώρα μας είναι η τρίτη χαμηλότερη μετά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (175,33 ευρώ/MWh χάρη στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου) και Πολωνία (323,39 ευρώ/MWh).

Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική η αυτοσυγκράτηση στην ελληνική αγορά θεωρείται συγκυριακή και μπορεί να εξηγηθεί σε κάποιο βαθμό από τη σχετικά χαμηλή για την εποχή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα εξαιτίας της κακοκαιρίας που οδήγησε σε χαμηλές θερμοκρασίες και μειωμένη χρήση κλιματιστικών. Ανασταλτικά για τις τιμές φαίνεται να λειτούργησε και η μη λειτουργία της διασύνδεσης με την Ιταλία εξαιτίας της βλάβης του καλωδίου στην ιταλική πλευρά, καθώς λόγω της σύζευξης των αγορών Ελλάδας-Ιταλίας, οι τιμές στην ελληνική αγορά θα επηρεάζονταν από τις υψηλότερες τιμές στην ιταλική.

Πρωταθλήτρια στα μέτρα στήριξης η Ελλάδα

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, που δημοσιεύει το Bloomberg, η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Συγκεκριμένα τα μέτρα υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 49,5 δισ. ευρώ δηλαδή 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία με μέτρα 60 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,7% του ΑΕΠ της. Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ρίξει μέχρι τώρα στη «μάχη» της ενεργειακής κρίσης το ποσό των 280 δισ. ευρώ. Αναλυτές του Bruegel σχολίαζαν ωστόσο στο Bloomberg πως αν οι κυβερνήσεις επιμείνουν στον δρόμο των επιδοτήσεων ίσως τελικά να επιδεινώσουν την ενεργειακή κρίση παρά να την απαλύνουν και τόνιζαν πως θα πρέπει οι χώρες της Ευρώπης να εστιάσουν στη μείωση της κατανάλωσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...