Εκτιμήσεις για το οπλοστάσιο που έχει η Χαμάς – Τι αποκαλύπτουν ειδικοί σε θέματα εξοπλισμών – Ο ρόλος του Ιράν

Η Χαμάς διαθέτει ένα οπλοστάσιο το μέγεθος του οποίου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά σίγουρα είναι μεγάλο.

Προέρχεται από το Ιράν, τη Συρία πριν από την επανάσταση, τη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, διαβεβαίωσε Δυτικός ειδικός σε θέματα εξοπλισμών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος γράφει στην πλατφόρμα X με το ψευδώνυμο Calibre Obscura.

Τα μικρά της όπλα προέρχονται από την Κίνα ή το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με «μεγάλες ποσότητες να έχουν κλαπεί ή αφαιρεθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τον ισραηλινό στρατό», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο επίσης για drones και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Ωστόσο οι περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς κατασκευάζονται τοπικά, πρόκειται για «μη κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων (…) που δεν απαιτούν προηγμένη τεχνολογία» και δεν είναι ακριβείας, εξήγησε ο Έλιοτ Τσάπμαν.

Το παλαιστινιακό κίνημα ενδέχεται εξάλλου να έχει μιμηθεί τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία κρύβει τις δυνάμεις της μέχρι να εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση, σημείωσε ο Χινζ.

«Μπορεί να δούμε να αναπτύσσει εντελώς νέες ικανότητες σε περίπτωση χερσαίας εισβολής (του Ισραήλ) στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

 Ο ρόλος του Ιράν  

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί» αν το Ιράν «εμπλέκεται άμεσα» σε αυτή την επίθεση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αν και πρόσθεσε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Χαμάς «χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται» μεταξύ άλλων και από την Τεχεράνη.

«Υπήρξαν μεταφορές οπλισμού, γνώσεων. Σίγουρα υπάρχει ιρανικός δάκτυλος που επέτρεψε την κατασκευή τοπικά πυραύλων», σχολίασε ο Νταβίντ Ριγκουλέ- Ροζ ειδικός του IRIS στη Μέση Ανατολή μιλώντας στο France Info.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Μάικλ, ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ: «η Χαμάς δεν θα είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση αν δεν διέθετε σοβαρή πολιτική ασφάλεια, την οποία λαμβάνει από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ